Mai multe țări vor urma exemplul SUA și vor recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului

Mai multe țări vor urma exemplul SUA și vor recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi că Israelul este în contact cu mai multe țări care intenționează să urmeze exemplul președintelui american de a muta ambasada SUA la Ierusalim și de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, menționează DPA.

“Suntem deja în contact cu alte țări care vor recunoaște la rândul lor (Ierusalimul drept capitală a Israelului — n.r.) și nu am nicio îndoială că, de îndată ce ambasada americană se va muta la Ierusalim, și chiar înainte de asta, multe ambasade se vor muta la Ierusalim”, a spus Netanyahu în același discurs. 

Mai mult, Benjamin Netanyahu a declarat ca președintele american Donald Trump “a intrat pentru totdeauna în istoria” Ierusalimului prin faptul că l-a recunoscut drept capitală a Israelului.
“Președintele Trump a intrat pentru totdeauna în istoria capitalei noastre. Numele lui va fi afișat cu mândrie alături de alte nume din istoria glorioasă a orașului nostru”, a declarat el în cursul unui eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe israelian. 

Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat încă de miercuri Benjamin Netanyahu, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

”Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin” de acest angajament, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.  

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.
Decizia lui Donald Trump îi va mulțumi probabil pe principalii săi susținători — republicani conservatori și creștini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters. Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *