CPI cere mandat de arestare pentru premierul israelian și liderii Hamas

CPI cere mandat de arestare pentru premierul israelian și liderii Hamas

Curtea Penală Internațională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto cu cei doi). Ei sunt acuzați de crime de război și de crime împotriva umanității, dincauza atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului, respectiv a războiului ce a urmat în Gaza, a declarat luni, într-un interviu exclusiv pentru CNN, procurorul-șef al Curții, Karim Khan.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, CPI spune că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial principiile fondatoare ale Curții, în 2015.

CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării – Yoav Gallant – precum și pentru alți doi lideri de top ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Este pentru prima dată când CPI liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite, arată CNN. Decizia îl plasează pe Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul purtat de Moscova în Ucraina.

Un grup de judecători ai CPI va analiza cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

Acuzațiile aduse celor cinci lideri

Khan a declarat că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”. „Lumea a fost șocată pe 7 octombrie, când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibbutzim din Israel”, a declarat Khan într-un interviu în exclusivitate cu Christiane Amanpour, de la CNN, adăugând că „oamenii au suferit enorm”.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a lui Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”, a mai spus procurorul șef al CPI.

Ce spunea premierul Netanyahu despre eventuala sa inculpare de către CPI: „Va fi un scandal de proporții istorice”

Atunci când luna trecută au apărut informații potrivit cărora procurorul-șef al CPI ia în considerare acest curs de acțiune, Netanyahu a declarat că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalți oficiali guvernamentali și militari israelieni „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros toate încălcările legii”.

Întrebat de Amanpour despre comentariile făcute de Netanyahu, Karin Khan a răspuns: „Nimeni nu este mai presus de lege”.

Dacă Israelul nu este de acord cu CPI, „este liber, în pofida obiecțiilor sale privind jurisdicția, să ridice o contestație în fața judecătorilor Curții și asta îi sfătuiesc să facă”, a adăugat procurorul șef al Curții Penale Internaționale.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *