10 lucruri de știut despre… Premiile Nobel
Premiile Nobel sunt ideea lui Alfred Nobel (1833 – 1896), cunoscut ca inventatorul dinamitei.
1. Alfred Nobel a introdus în testamentul său o clauză care menționa faptul că își dorește veniturile averii sale să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii, celor care în anul precedent au adus cele mai mari servicii umanității”.
2. Premiile Nobel sunt acordate doar în următoarele domenii: fizică, chimie, psihologie sau medicină, literatură și pace.
3. În anul 1968, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înființare, Banca Națională a Suediei a instituit Premiul pentru Economie în memoria lui Alfred Nobel.
4. Medalia Fields este denumirea pentru echivalentul Premiului Nobel pentru matematică.
5. Premiile Nobel se decernează anual. Premiul Nobel pentru pace este oferit la Oslo, iar celelalte Premii sunt decernate la Stockholm.
6. Valoare Premiilor Nobel a crescut de la 40.000 dolari la echivalentul a 909.000 de euro (în anul curent).
7. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel este Lawrence Bragg. În anul 1915, la doar 25 de ani, britanicul primea Premiul Nobel pentru Fizică.
8. Leonid Hurwicz este cel mai vârstnic laureat al Premiului Nobel. Americanul de origine rusă a primit Premiul pentru Economie în anul 2007, la vârsta de 90 de ani.
9. Cele mai multe Premii Nobel au fost câștigate de bărbați. Spre exemplu, doar două femei au obținut Premiul Nobel pentru Fizică. Același premiu a fost oferit la aproximativ 200 de bărbați de-a lungul timpului.
10. Elinor Ostrom este prima femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Economie în anul 2009.
Citește și:
Viața fascinantă a lui Alfred Nobel. A inventat dinamita cu prețul vieții fratelui său
Românii Laureați ai premiului Nobel
Cum şi-au însuşit românii un premiu Nobel pentru Pace controversat