un tablou lapidar al identității de gen în lume

un tablou lapidar al identității de gen în lume

Aproximativ șapte la sută dintre adulți se identifică drept LGBT+, potrivit unui sondaj realizat în 43 de țări, între aprilie 2023 și martie 2024, de către Statista Consumer Insights.

Datele variază nu numai în funcție de culturi, cât, mai ales, între generații: de exemplu, în SUA, 20 la sută din GenZ s-au auto identificat ca parte a comunității LGBT+, față de 11 la sută din generația milenială, 6 la sută din generația X și doar 5 la sută dintre baby boomers.

După cum arată graficul de mai jos, există variații notabile între țări.

Capetele spectrului: Filipine și SUA, Coreea de Sud și România

Filipine, Statele Unite și Israel au cea mai mare pondere de persoane care se identifică drept LGBT+, cu 11% fiecare, în timp ce Thailanda și Canada s-au situat pe locul doi, împreună cu 10% dintre adulți, urmate de Suedia, Brazilia și Australia, fiecare cu 9 la sută.

La capătul inferior al spectrului se află Coreea de Sud și România, cu 3% dintre adulți care se identifică ca LGBT+ în fiecare țară.

Generația tânără privește cu entuziasm LGTB

Există, de asemenea, variații considerabile între grupele de vârstă.

În S.U.A., de exemplu, 20 la sută din GenZ s-au auto identificat ca parte a comunității LGBT+, față de 11 la sută din generația milenială, 6 la sută din generația X și doar 5 la sută dintre baby boomers.

Spectrul sexualității se tot extinde din 90 încoace

LGBT înseamnă lesbiană, gay, bisexual și transgender. Introdusă în anii 1990, această abreviere este în general folosită pentru a include pe oricine care nu este heterosexual sau cisgen.

Heterosexual se referă la o persoană atrasă de persoane de sex opus, în timp ce cisgender descrie o persoană a cărei identitate de gen este aceeași cu sexul ei la naștere.

De atunci au fost introduse și alte variante pentru a încerca să includă întregul spectru al sexualității și al genului. Printre aceste variante se numără LGBT+ și LGBTQ+. Acesta din urmă reprezintă lesbiană, gay, bisexual, transsexual/transgender și queer.

Potrivit unui sondaj anterior realizat de Statista în 27 de țări, șapte din 10 persoane se identifică drept heterosexuale. Aproximativ trei procente dintre respondenți s-au declarat homosexuali, gay sau lesbiene, în timp ce patru procente se identifică ca fiind bisexuali. În plus, unu la sută sunt pansexuali sau omnisexuali.

Pansexualitatea descrie oamenii care se simt atrași de alți oameni, indiferent de sexul lor biologic, genul sau identitatea de gen, în timp ce omnisexualitatea se referă la atracția față de toate identitățile de gen și orientările sexuale.

Unde se ascunde mândria

În timp ce în multe țări diversele orientările sexuale sunt recunoscute, acceptate și respectate, în alte țări aceasta este încă o problemă.

În 71 de țări din întreaga lume, a fi homosexual este, de fapt, mai mult decât o problemă, este considerată a fi o crimă. Cele mai multe dintre aceste țări sunt situate în Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

În 11 țări, pedeapsa cu moartea este impusă, sau este cel puțin o posibilitate, pentru activități sexuale între persoane de același sex.

Incriminarea nu este singurul motiv pentru care multe persoane LGBTQ+ nu își pot exprima orientarea sexuală. Comunitatea este adesea ținta crimelor motivate de ură și a discriminării.

Un sondaj realizat în Europa arată că în Europa de Est și Balcani, aproximativ șapte din 10 persoane care se identifică ca lesbiene, gay, bisexuale, trans sau intersexuale nu sunt niciodată sau aproape niciodată deschise cu privire la orientarea lor sexuală.

Acceptarea homosexualității este în creștere

Acceptarea homosexualității este mai mare în țările Europei de Vest, Canada și Australia. Dintre aceste țări, peste 80% dintre respondenții care au participat la un sondaj recent au considerat că homosexualitatea ar trebui să fie acceptată de societate.

Datele arată că, în general, acceptarea este mai mare în rândul persoanelor care susțin ideologiile de stânga, sunt mai educați și care nu sunt foarte religioși.

În ultimii ani, a existat mai mare toleranță în acceptarea homosexualității în lume. Dintre 27 de țări chestionate, Africa de Sud și India au înregistrat cele mai mari creșteri ale acceptării homosexualității în societate.

Potrivit unui sondaj realizat în opt țări, în Spania oamenii sunt mai susceptibili de a sprijini un membru al familiei sau un prieten care ar deveni parte a comunității homosexual, lesbian, bisexual, transgender sau non-binar.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *