Bruegel: a cincea libertate pe piața unică a UE: Cercetare, inovare și date
Piața unică a Uniunii Europene oferă patru libertăți: circulația mărfurilor, a serviciilor, a capitalului și a muncii. În raportul său privind piața unică, emis și discutat de liderii UE în aprilie, fostul prim-ministru italian Enrico Letta a propus o a cincea libertate ca prioritate de top, care să cuprindă cercetarea, inovarea, datele și cunoștințele, devenite motoare indispensabile ale inovației în mediul unei economii moderne.
Într-un material publicat de Bruegel, Bertin Martens, cercetător la Tilburg Law & Economics Center (TILEC) de la Universitatea Tilburg (Olanda) și senior fellow la Bruegel, consideră valoroase propunerile avansate de Enrico Letta, dar spune că acestea au nevoie de reglaje fine pentru a le face să se potrivească realităților de astăzi.
Punctul de plecare al dezbaterii: Raportul Letta
Letta susține că UE și-a subutilizat pool-urile de date, expertiză și startup-uri. Această bogăție de resurse aduce beneficii giganților tehnologici globali care sunt mai bine poziționați pentru a o valorifica și împiedică autonomia strategică și securitatea economică a UE.
El susține că este o extensie necesară a pieței unice pentru ca UE să devină un creator de noi tehnologii și să încurajeze dezvoltarea ecosistemelor industriale de importanță globală, cu o infrastructură tehnologică europeană puternică în domenii precum utilizarea datelor, inteligența artificială, cuantică. calculatoare, biotehnologie, bio-robotică și spațiu.
”O serie de idei constructive și inovatoare”
Raportul Letta conține o serie de idei constructive și inovatoare.
Cel mai important, el nu încearcă doar să pună a cincea libertate la egalitate cu alte libertăți ale pieței unice. Letta o pune în fruntea tuturor libertăților pieței unice: inovarea drept condiție necesară pentru succesul tuturor celorlalte libertăți, pentru succesul UE ca proiect economic.
În cazul în care aceasta ar fi acceptată și pusă în aplicare în mod eficient de către următoarea Comisie Europeană, ar putea anunța o schimbare majoră în mediul politic al UE, care deseori acordă prioritate precauției față de inovare. De asemenea, ar fi o recunoaștere a faptului că dovezile empirice ale încetinirii creșterii productivității în UE și, prin urmare, a inovației, ar trebui luate în serios.
Creșterea productivității UE de la criza financiară din 2009 a rămas cu aproximativ o treime față de SUA. Acest lucru subminează bunăstarea economică pe termen lung a UE.
Un paradox
Pe de altă parte, această a cincea libertate se află oarecum greșit într-un raport privind piața unică, deoarece nu are prea mult de-a face cu obstacolele geografice sau cu granițele. A insista asupra libertății de a investiga, de a explora și de a crea într-o piață unică, fără granițe, este ca și cum ai împinge o ușă deschisă.
Aproape că nu există frontiere interne ale UE pentru mobilitatea proiectelor de cercetare, a cunoștințelor și a cercetătorilor. Și totuși….
Argumente pentru ”portabilitatea datelor”
Datele digitale au un rol central în viziunea lui Letta asupra economiei cunoașterii. Datele sunt un nou factor de producție în economiile moderne. Eliminarea barierelor în calea accesului la date este un catalizator puternic al inovației. Accesul la puterea de calcul și la tehnologiile AI sunt, de asemenea, un ingredient necesar.
Letta recunoaște că s-au înregistrat deja progrese considerabile în ceea ce privește legislația UE: Digital Markets Act, Digital Services Act, Data Act și Data Governance Act.
Dar acestea sunt considerate insuficiente pentru a alimenta nivelul necesar de inovare.
Ce poate aduce democratizarea accesului la date – studiu de caz, asistența medicală
Letta sprijină dezvoltarea spațiilor europene de date în sectoare cheie, în conformitate cu strategia Comisiei Europene din 2020. Deschiderea accesului la date și crearea de spații comune pentru date pot valorifica aceste date ca pe un nou factor de producție.
Portabilitatea datelor este benefică deoarece acestea, odată colectate de către o parte pentru un anumit scop, pot fi adesea reutilizate de către alte părți în scopuri concurente sau complementare.
Portabilitatea datelor stimulează concurența și inovația pe piețele de servicii bazate pe date. Gruparea datelor generează alte tipuri de beneficii. Valoarea informațiilor care pot fi extrase dintr-un grup mare de date o depășește adesea pe cea care poate fi extrasă din seturi de date fragmentate și mai mici.
Letta oferă asistența medicală ca un exemplu de implementare a celei de-a cincea libertăți. El citează regulamentul privind Spațiul european de date privind sănătatea (EHDS), care facilitează portabilitatea datelor cu caracter personal de sănătate între furnizorii de servicii medicale pentru a stimula concurența și inovarea la nivelul UE.
Ce blochează fluxul transfrontalier de date
EHDS ar fi fost un șablon bun pentru alte inițiative de punere în comun a datelor. Din păcate, alte grupuri/domenii par să nu fie la fel de deschise. Ideile preliminare pentru un spațiu european comun de date în agricultură indică drepturi exclusive ale fermelor asupra datelor, în detrimentul punerii în comun a informațiilor în scopuri de inovare.
În mod firesc, Enrico Letta recomandă eliminarea barierelor din calea fluxurilor de date transfrontaliere prin intermediul reglementărilor privind interoperabilitatea.
Dar există puține restricții privind fluxurile transfrontaliere de date în interiorul UE. Obstacolele reale în calea accesului la date se află în interiorul firmelor care colectează și stochează date în servere proprii.
Companiile sunt reticente în a partaja date cu alți utilizatori care generează/colectează datele sau cu terți, cu atât mai puțin într-un pool de date comun, accesibil multora.
Legea UE privind datele (Regulamentul (UE) 2023/2854) face, de asemenea, dificilă punerea în comun a datelor. Acest lucru încetinește inovația bazată pe date.
Între timp, Actul UE privind guvernarea datelor (Regulamentul (UE) 2022/868) nu stimulează inovația, deoarece exclude tocmai acele platforme care produc servicii de inovare bazate pe date, inclusiv analiza datelor, transformarea și extragerea valorii adăugate din pool-urile de date.
În ultimii câțiva ani, politicile UE privind datele au balansat între conceptul proprietății private a datelor și partajare, benefică pentru inovare și concurență.
Dacă Comisia Europeană dorește să îl ia în serios pe Enrico Letta, aceasta ar trebui să se îndepărteze decisiv de drepturile exclusive asupra datelor și să înceapă să vadă datele ca un factor de producție colectiv, care ar trebui valorificat ca un motor major al inovației în economia digitală.
O serie de propuneri radicale
Raportul Letta recunoaște necesitatea de a mobiliza mai multe investiții private ca o completare a investițiilor din sectorul public. Una dintre cele mai interesante propuneri ale sale este crearea unei „Burse UE pentru Deep Tech”, în care să fie admise companii care utilizează știință și tehnologie de ultimă oră, inclusiv AI, cuantică și biotehnologie.
Start-up-urile sunt întreprinderi cu risc ridicat, dar oferă câștiguri mari, dacă au succes. În UE, din cauza reglementărilor bancare, aceste tipuri de active riscante sunt declasate.
UE ar trebui deci să faciliteze crearea unei burse de valori deep-tech cu reguli specifice adaptate acestei clase de risc.
Enrico Letta pledează, de asemenea, în favoarea creării unui strat puternic de infrastructură digitală prin consolidarea în sectorul telecomunicațiilor, permițând furnizorilor naționali de telecomunicații mici să fuzioneze transfrontalier, astfel încât o duzină de furnizori mari să poată investi în infrastructuri avansate 5G și 6G.
Printre ideile sale mai provocatoare și promițătoare, Letta sugerează că ar fi venit momentul ca UE să reevalueze regulile privind neutralitatea rețelei sau tratamentul nediscriminatoriu al traficului online.
Tratarea diferită a diferitelor tipuri de fluxuri de date permite optimizarea conectivității, ceea ce este important pentru robotică, internetul lucrurilor și AI. În SUA, FTC a abandonat neutralitatea rețelei în 2018, fără tulburări majore în sector.
O altă componentă importantă a infrastructurii este capacitatea de cloud computing pentru dezvoltarea modelelor AI, în care Letta sprijină investițiile publice din UE.
UE se află cu mult în urma platformelor americane, care investesc masiv în cloud computing.
Letta sugerează că UE ar trebui să acorde prioritate rețelelor partajate de resurse de calcul și supercalculatoare, cum ar fi inițiativa UE privind calculul de înaltă performanță (HPC). Din păcate, modelul de guvernanță centralizat și public al HPC este mai adaptat cercetării academice decât cerințelor start-up-urilor AI, care necesită capacitate de calcul flexibilă și scalabilă și procesoare AI dedicate.
(Citiți și: ””Divergență transatlantică acută”: Poate rivaliza economia UE cu cea a SUA? FT: lista de argumente pro și contra”)
***