Anthony Blinken, la Chișinău cu un ”pachet robust” de ajutor american

Anthony Blinken, la Chișinău cu un ”pachet robust” de ajutor american

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat miercuri în capitala Republicii Moldova, Chișinău, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și securitatea energetică a țării urmând să fie pe agenda discuției acestuia cu președintele Maia Sandu.

Chișinău, anunță Reuters, este prima oprire dintr-un scurt turneu european menit să consolideze sprijinul occidental pentru Ucraina în rândul aliaților NATO și al țărilor vecine.

Oamenii lui Ilan Șor din Găgăuzia au venit să protesteze la Chișinău

Un grup de persoane a protestat miercuri la intrare în capitală în legătură cu vizita la Chișinău a secretarului de stat american, Antony Blinken, transmite Unimedia. Mai mulți manifestanți au fost ridicați de oamenii legii.

Inspectoratul General al Poliției a precizat că oamenii, veniți special din Găgăuzia pentru această manifestație, au ignorat cerințele de a nu bloca traseul, organizatorii măsurii fiind conduși la inspectorat.

Presa de la Chișinău spune că manifestanții erau apropiați ai organizației Șor. La acţiunea de protest a participat şi consilierul başcanului Găgăuziei, Mihail Vlah, care este membru al echipei lui Şor. Într-un videclip publicat pe online se observă cum acesta este escortat într-o maşină de poliţie.

Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova, cu populaţie preponderent turcică, dar creştină, este condusă de Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului prorus Ilan Şor.

După ce partidul omonim al lui Şor a fost interzis în Republica Moldova, Găgăuzia a devenit un fief al fugarului condamnat la 15 ani închisoare, care a s-a refugiat în Israel şi, mai nou, în Rusia.

”Pachet robust” de sprijin pentru R. Moldova

La Chișinău, secretarul de stat Blinken se va întâlni cu președintele Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt, într-un moment în care oficialii americani spun că Moldova se confruntă cu un adevărat război hibrid rusesc.

Jim O’Brien, cel mai înalt diplomat american pentru Europa din cadrul Departamentului de Stat, a anunțat înaintea acestei vizite că Statele Unite vor anunța probabil un „pachet robust” de sprijin pentru independența energetică a Republicii Moldova, dar nu a oferit alte detalii.

Pentru puterea proeuropeană de la Chișinău, vizita lui Anthony Blinken este un semnal foarte puternic de sprijin, dar și pentru alegerile pe care moldovenii le-au făcut în ceea ce privește calea democratică și aspirațiile lor către UE.

Ajutor important american pentru Republica Moldova

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanţi parteneri şi susţinători ai Republicii Moldova, potrivit Administrației Prezidențiale de la Chişinău. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanţare care depăşeşte 2,5 miliarde de dolari.

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, SUA au oferit Moldovei asistenţă financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depăşirii crizei energetice şi consolidării securităţii energetice.

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural şi electricitate pentru cetăţenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice şi construcţia unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin staţiile electrice Străşeni (Moldova) şi Gutinaş (România), care va conecta Moldova la reţeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în reţeaua energetică europeană.

(Citiți și: ”R. Moldova își negociază cu SUA statutul de ”bază pentru reconstrucția Ucrainei””)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *