Olaf Scholz și Emmanuel Macron formulează ”o nouă agendă pentru UE”
Având în vedere că UE se pregătește de alegeri, marile puteri ale blocului – Franța și Germania – insistă ca prioritățile lor economice – un buget UE mai puternic și industrii mai puțin reglementate – să fie luate în considerare în primul rând.
Încheind marți prima vizită oficială de stat a unui președinte francez în Germania după anul 2000, Emmanuel Macron s-a alăturat guvernului de la Berlin pentru a semna o declarație comună, intitulată „O nouă agendă pentru stimularea competitivității și a creșterii în Uniunea Europeană”.
„Formulăm o nouă agendă pentru UE”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz citat de Euractiv.
Având în vedere că liderii UE urmează să decidă agenda lor strategică pe următorii cinci ani la sfârșitul lunii iunie, această declarație comună a celor mai mari două state membre ale blocului ar trebui să creeze cadrul discuțiilor de la Bruxelles.
„Europa nu trebuie să rămână în urmă”, a explicat și Emmanuel Macron, care s-a angajat să ducă mai departe Pactul verde european și strategiile industriale.
Obiective comune: Bugetul UE să crească, birocrația să scadă
Emmanuel Macron a folosit vizita sa în Germania pentru a cere o dublare a bugetului UE – o surpriză pentru Berlin, cel mai mare contributor net la bugetul UE.
„Vom adapta bugetul UE pentru viitor”, arată însă declarația comună, ce precizează că Franța și Germania vor continua să lucreze la crearea de „noi resurse proprii” pentru bugetul blocului, ceea ce înseamnă venituri proprii ale UE, mai degrabă decât prin contribuții ale statelor membre.
Industria chimică europeană – care include firme precum gigantul chimic german BASF – a primit o mențiune specială datorită „importanței sale cruciale pentru aproape toate sectoarele industriale din Europa”.
Cele două țări au îndemnat Bruxelles-ul să fie precaut atunci când reglementează sectorul. Fără a menționa regulamentul central REACH al industriei chimice a UE, amânat la sfârșitul anului trecut pe fondul obiecțiilor industriei, Paris și Berlin au subliniat necesitatea unei „abordări bazate pe risc” mai degrabă decât „folosirea unor interdicții largi ale produselor”.
Macron și Scholz au anunțat, de asemenea, susținere pentru un plan conceput în 2023 de a reduce birocrația, în special pentru firmele cu până la 500 de angajați.
Apelurile obișnuite de a promova o uniune a piețelor de capital, de a aprofunda uniunea bancară și de a consolida piața unică au fost, de asemenea, proeminente.
Principiu de Apărare: ”Doar NATO nu ne va salva.”
”Doar NATO nu ne va salva – acestea au fost cuvintele rostite de Emmanuel Macron când a primit un premiu pentru pace la Münster, în dimineața zilei de marți.
Ideea și-a găsit locul în declarația comună, care a subliniat „intensificarea investițiilor în securitate și apărare”, în același timp sporind „pregătirea și reziliența apărării” în Uniune.
Președintele Macron a lăudat proiectul tancului franco-german, care a progresat în aprilie, precum și a unei aeronave europene. „Cooperarea franco-germană joacă un rol cheie aici”, a adăugat el.
(Citiți și: ”Emmanuel Macron la Berlin / Griparea motorului franco-german și lista dezacordurilor pe domenii critice. În căutarea unui alt motor?”)
***