Alertă maximă în Europa după incendii și sabotaje legate de Moscova

Alertă maximă în Europa după incendii și sabotaje legate de Moscova

Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă din cauza unei potențiale noi arme folosite de Rusia – incendierea și sabotajul – după o serie de incidente misterioase și atacuri asupra infrastructurii din țările baltice, Germania și Marea Britanie.

Când a izbucnit un incendiu la Ikea din Vilnius, în Lituania, în această lună, Donald Tusk, a sugerat că ar fi putut fi opera unui sabotor străin. Anchetatorii au susținut deja o potențială implicare a Rusiei într-un incendiu provocat în estul Londrei, în incendiul care a distrus cel mai mare mall din Polonia, într-o tentativă de sabotaj în Bavaria și apariția unor graffiti antisemite la Paris.

Tentative de destabilizare a occidentului

Deși nu există nicio dovadă că toate aceste incidente sunt coordonate, serviciile de securitate cred că ar putea face parte dintr-o încercare a Moscovei de a destabiliza Occidentul din cauza sprijinului acordat Ucrainei, scrie The Guardian.

Serviciile de informații subliniază că, după războiul rece, operațiunile străine s-au bazat în special pe spionaj, dar în epoca rețelelor sociale vandalii pot fi angajați, lăsând puține legături cu inițiatorii unor acțiuni ostile, sabotorii putând fi plătiți foarte ușor cu criptomonedă.

(Citește și: ”Rusia plănuieşte sabotaje în toată Europa – servicii de informaţii”)

Îngrijorarea este că atacurile hibride ar putea fi opera Rusiei, problema fiind ridicată la un summit al miniștrilor de externe și ai apărării de la Bruxelles săptămâna aceasta. La reuniune, oficiali olandezi, estonieni și lituanieni au avertizat despre vulnerabilitățile naționale.

Un participant la reuniune a declarat publicației britanice că există îngrijorări profunde de „sabotaj organizat, finanțat și executat de împuterniciți ruși”.

Săptămâna trecută, premierul Donald Tusk a dezvăluit că autoritățile poloneze au arestat nouă persoane în legătură cu presupuse acte de sabotaj comise la ordinul serviciilor ruse.

(Citește și: ”Polonia a arestat nouă persoane acuzate de acte de sabotaj la comanda Rusiei”)

În Germania, există, de asemenea, suspiciuni de atacuri conduse de servicii de informații străine, pe lângă un val de atacuri cibernetice din 2023 comise de către un grup de hackeri legat de informațiile ruse.

Luna trecută, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați sub suspiciunea de complot al unor acțiuni de sabotaj, inclusiv asupra unei baze militare din Bavaria. Principalul suspect a fost acuzat că este în contact cu serviciile secrete ruse.

Stoltenberg: Am observat o activitate sporită de informații rusești în întreaga alianță

Marți, la Bruxelles, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Rusia „încearcă să intimideze” țările NATO. „Da, suntem vulnerabili. Cred că toți suntem. Avem o infrastructură vitală. Avem infrastructură pe fundul mării, avem aprovizionare cu energie electrică, alimentare cu apă, suntem vulnerabili la atacuri cibernetice. Vedem acum în mai multe țări europene că Rusia încearcă să ne destabilizeze și, de asemenea, să ne intimideze.

„Acesta a fost un mod în care Rusia și, de asemenea, Uniunea Sovietică au lucrat de-a lungul istoriei recente, în cei 75 de ani de NATO cred că am văzut-o des”, a spus ea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a arătat, de asemenea, cu degetul spre Moscova. „Am văzut mai multe arestări – în întreaga Alianță și în diferite țări aliate NATO – ale unor persoane acuzate de incendiere sau sabotaj. Acestea sunt, desigur, procese legale în desfășurare”, a spus el. „Dar ceea ce pot spune este că am observat o activitate sporită de informații rusești în întreaga alianță. Prin urmare, ne-am sporit vigilența.”

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *