Dreapta dură și extrema dreaptă vor depăși PPE în viitorul Parlament de la Bruxelles

Dreapta dură și extrema dreaptă vor depăși PPE în viitorul Parlament de la Bruxelles

Numărul europarlamentarilor proveniți din partide naționaliste sau de extremă-dreapta par să îl depășească numeric pe cel al celor din Partidul Popular European după alegerile de săptămâna viitoare, sugerează ultimele sondaje ale Politico.

Asta nu înseamnă că PPE fi pe locul doi, deoarece partidele de extrema dreaptă nu se vor uni pentru a forma un singur grup.

Totuși, sondajele reflectă deplasarea Europei spre dreapta și va aduce o nouă complexitate politică a următorului Parlament.

Potrivit unei proiecțiilor Poll of Polls pentru viitoarea legislatură, PPE ar câștiga 170 de locuri dacă alegerile ar avea loc acum.

Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Identitate și Democrație (ID) – cele două principale grupări de dreapta – sunt pe cale să adune un total de 144 de locuri.

Mai sunt și alte partide de aceeași orientare care nu și-au găsit un loc în aceste două grupuri, cum ar fi Alternativa pentru Germania, care se preconizează că va câștiga 16 locuri, Fidesz (Ungaria), care ar putea câștiga 10 mandate, Reconquista (Franța), cu 5 mandate, Konfederacja (Polonia), posibil 6 mandate și Partidul Renașterii (Bulgaria), cotat cu 3 mandate.

Asta ar duce proiecția eurodeputaților de extremă dreaptă, naționaliști, suveraniști la 184.

De precizat: analiza Politico omite din ecuație AUR, singura formațiune românească cu șanse clare de a intra în PE.

La ce pot spera radicalii din PE: formarea unei minorități de blocare a unor dosare

arine Le Pen (Adunarea Națională) din Franța a curtat-o pe Giorgia Meloni pentru a forma un supergrup de extremă dreaptă în Parlament, care ar deveni una dintre principalele familii politice din Europa.

Se estimează că Adunarea Națională va deveni cel mai mare partid din grupul ID, în timp ce Frații Italiei sunt pe cale să devină cel mai mare partid din ECR.

Giorgia Meloni a spus că este deschisă să coopereze cu orice partid din dreapta, dar a primit și o ofertă de a face echipă cu PPE al lui von der Leyen.

Săptămâna trecută, AfD a fost exclusă din ID. Membrii ECR, pro-Ucraina, au refuzat ideea ca Fidesz să se alăture grupului lor.

Grupurile ID și ECR sunt chiar și acum departe de a constitui blocuri monolitice, membrii acestora votând frecvent împotriva liniilor trasate în interior – demonstrând că nu se poate aștepta ca grupurile ale căror partide membre sunt definite de interesele naționale și de suveranitate să voteze împreună pentru fiecare problemă.

În schimb, președintele Adunării Naționale, Jordan Bardella, a spus că speră să obțină o „minoritate de blocare” în anumite dosare.

(Citiți și: ”Cum ar influența un Parlament European mai de drepta principalele 10 direcții de acțiune ale UE”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *