BCE va face în acestă săptămână prima reducere a dobânzii cheie. Nimeni nu are idee când va fi următoarea

BCE va face în acestă săptămână prima reducere a dobânzii cheie. Nimeni nu are idee când va fi următoarea

Începerea ciclului de reducere a dobânzii cheie în această săptămână reprezintă o piatră de hotar pentru Banca Centrală Europeană.

Pentru prima data în 20 de ani, factorii de decizie de politică monetară vor începe un ciclu de relaxare monetară fără să a fi forțați de o urgență financiară. Însă investiorii manifestă încredere în zona euro și mențin randamentele sub control, scrie Bloomberg.

Dar, în ciuda apelor linistite de la suprafață, economia europeană începe să resimtă consecințele problemelor care s-au cumulat de zeci de ani. Din ce în ce mai rămasă în urma dinamismului SUA și a ascensiunii Chinei, zona euro lâncezește într-o cvasistagnare, productivitate reducă, scădere demografică și deficite ale finanțelor publice umflate în țări cheie.

Piețele solide și redresarea economică din prezent oferă Bruxelles-ului și capitalelor europene un spațiu rar de manevră pentru a încerca să abordeze aceste provocări. Dacă politicienii – aflați în cursa elegerilor europarlamentare din această săptămână – nu profit pentru a implementa reformele care să stimuleze creșterea economică și însănătoșirea finanțelor publice cât de curând, Europa riscă să alunece și mai mult în irelevanță.

„Fără o zguduire majoră, Uniunea Europeană va pierde statutul de putere globală, lăsând SUA să se lupte cu China pentru supremația economică mondială”, a declarat Jamie Rush, economist-șef al BCE pentru Bloomberg Economics.

Sentimentul că regiunea se află la un punct de cotitură este palpabil. Reducerea ratei dobânzii-cheie vine când cea mai gravă criză inflaționistă din istoria monedei unice este încheiată, iar recesiunea superfacială lasă locul unei reveniri neaștepatte a economiei.

Așteptările inflaționiste ale consumatorilor din zona euro au scăzut în aprilie, a anunțat marți BCE, ceea ce face aproape sigură decizia de săptămâna viitoare de reducere a dobânzii de politică monetară. Avansul prețurilor este perceput la nivelul de 2,9% în următoarele 12 luni, în scădere de la 3% în martie a notat BCE în studiul său lunar efectuat în rândul consumatorilor. Acesta este cel mai scăzut nivel de după septembrie 2021, se arată în studiul BCE. Pentru orizontul de timp de 3 ani IPC (indicele prețurilor de consum) a scăzut de asemenea la 2,4% de la 2,5%, nivel care se menținea constant de patru luni, relatează Bloomberg și Reuters.

„Respondenţii mai tineri continuă să aibă aşteptări inflaţioniste mai scăzute decât vârstnicii, deşi există o convergenţă a percepţiilor privind inflaţia în rândul grupelor de vârstă”, se arată în studiul BCE.

Aşteptările privind veniturile au rămas nemodificate, consumatorii fiind mai puţin pesimişti privind creşterea economiei, dar se aşteaptă la un uşor avans al ratei şomajului.

Decizia de a efectua în 6 iunie prima reducere a dobânzii, cu 25 puncte procentuale, fiind ca și luată, oficialii BCE discută acum ritmul posibilelor tăieri viitoare de dobândă.

Luni, guvenatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că nu trebuie exclusă reducerea ratei dobânzii atât la întrunirea din iunie, cât și la cea din iulie, deși alți factori de decizie se opun reducerilor agresive, considerându-le prea riscante.

Creșterea anuală a prețurilor în zona euro s-a menținut la 2,4% în aprilie, analiștii intervievați de Bloomberg anticipând pentru luna mai o inflație de 2,5%.

Salariile, risc de derapaj în procesul de dezinflație

Săptămâna trecută, BCE a anunțat că salariile, un indicator cheie din zona euro, au continuat să crească de la începutul anului 2024. Bancherii urmăresc cu atenție creșterea salariilor, profiturile companiilor și productivitatea muncii ca indicatori de bază pentru a stabili mersul procesului de dezinflație.

Sondajul BCE a mai arătat diminuarea pesimismului în rândul consumatorilor cu privire la evoluția economiei, aceștia anticipând o contracție de 0,8% în următoarele 12 luni, comparatic cu 1,1% în sondajul anterior.

Alte date din sondajul BCE:

  • Expectațiile pentru rata șomajului în următoarele 12 luni au crescut la 10,9% de la 10,7% în martie
  • Veniturile nominale vor crește cu 1,3%, la fel ca în martie
  • Consumatorii se așteaptă ca prețul locuințelor să se majoreze cu 2,6%, după 2,4% în martie.
  • Prognoza pentru dobânda creditelor ipotecare rămâne neschimbată la 5% pe an.

BCE ar trebui să ia deciziile trimestrial

Banca Centrală Europeană ar putea reduce treptat ratele dobânzilor, având în vedere reducerea inflației, iar deciziile privind viitoarele tăieri ar trebui să se concentreze în întâlnirile trimestriale odată cu noile modificări ale previziunilor economice, a declarat marți șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot.

BCE va efectua prima tăiere a dobânzii în 6 iunie, când vor fi actualizate și previziunle economice. Factorii de decizie dezbat cât de dese trebuie să fie deciziile de tăiere a dobânzii, având în vedere că probabil inflația va fi volatilă în perioada imediat următoare, dar în continuare este planificată să ajungă la ținta de 2% în 2025.

Knot, o voce influentă în Consiliul guvernatorilor BCE format din 26 de membri, a sugerat că ședințele de politică monetară din iunie, septembrie și decembrie ar putea fi decisive, deoarece multe dintre cele mai semnificative date macroeconomice utilizate pentru a justifica mișcările de politică monetară sunt publicate doar o dată pe trimestru.

„Ratele de politică se vor muta încet, dar treptat la niveluri mai puțin restrictive”, a spus el. „Ședințele de prognoză ale Consiliului guvernatorilor vor fi și întâlnirile cheie pentru deciziile noastre privind rata dobânzii”.

Mai multă prudență în decizii

O listă din ce în ce mai mare de factori de decizie, inclusiv membrul consiliului de administrație Isabel Schnabel, belgianul Pierre Wunsch și letonul Martins Kazakas pledează pentru o pauză în iulie, mutând atenția pe ședința din septembrie după scăderea inițială din iunie.

Knot a susținut că proiecțiile din martie sugerau că trei până la patru reduceri de dobândă ar fi putut fi efectuate în acest an, dar salariile rămân pe trend crescător iar productivitatea muncii evoluează slab, astfel că nu este evident că proiecțiile din 6 iunie vor indica o traiectorie similară, în jos, a inflației.

„Pe baza previziunilor din martie, politica optimă ar fi fost în mare măsură în conformitate cu 3-4 reduceri de dobândă până la finalul anului”, a spus Knot. „Cel mai important este că, deși aceste scenarii ale ratei dobânzii pot oferi îndrumări utile, având în vedere mediul actual, trebuie să evităm orice angajamente pentru a indica o cale viitoare a ratei”.

De la 2 până la 3 tăieri de dobândă în 2024

Piețele anticipează în prezent aproximativ 60 de puncte de bază reduceri de dobândă în acest an sau între două și trei reduceri, inclusiv etapa din iunie.

Knot a susținut că, pe măsură ce dezinflația continuă să se manifesteze și perspectivele se îmbunătățesc, BCE devine din ce în ce mai încrezătoare că creșterea prețurilor revine în marja țintei de 2% anual.

Cu toate acestea, creșterile salariale, o componentă cheie a inflației, sunt încă prea ample și pot pune în pericol obiectivele în acest an, chiar dacă datele recente privind acordurile salariale arată o oarecare încetinire față de 2023.

Dobânda-cheie, la maxim istoric

BCE a continuat pe parcursul anului 2023 să majoreze ratele dobânzilor reprezentative pentru a combata inflația generată în principal de criza energetică declanșată de invadarea Ucrainei de către trupele rusești în februarie 2022.

BCE a majorat ratele dobânzilor reprezentative cu încă 200 puncte de bază pe parcursul anului 2023, dobânda-cheie, facilitatea de depozit. ajungând la 4%. Întărirea politicii monetare s-a transmis puternic la nivelul economiei, Uniunea Europeană ajungând în pragul recesiunii.

Odată cu reducerea presiunilor inflaționiste, Banca Centrală Europeană se pregătește să relaxeze politica monetară, practic, să ieftinească creditele, dând un impuls economiei care lâncezește.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *