Creditele de consum au urcat în aprilie la un maxim istoric

Creditele de consum au urcat în aprilie la un maxim istoric

În ciuda menținerii unei dobânzi ridicate la creditele acordate pentru locuințe care s-a situat în jur de 8% încă din vara anului trecut, volumul creditării a crescut din vara anuluio 2023. Chiar în condițiile în care dobânzile creditelor ipotecare sunt aproximativ duble față de cât erau cu 2-3 ani în urmă, potențialii clienții nu au mai așteptat scăderea dobânzilor, existând riscul ca să crească prețul unei locuințe noi sau chiar mai veche.

În acest caz s-a manifestat și concurența de pe piața interbancară, băncile oferind posibilitatea de a refinanța un credit oricând, obținând o dobândă mai scăzută, însă prețul casei nu mai poate fi micșorat după achiziție. Stocul creditelor imobliare a urcat în aprilie la 106,2 mld lei, egalând vârful din decembrie 2022, după ce în iulie 2023, se consemnase o scădere la 104,6 mld lei.

În plus, dacă inflația va continua să scadă, BNR va reduce dobânda cheie în luna iulie, declanșând ciclul de relaxare monetară.

Cum piața imobiliară a fost parțial blocată de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de creșterea puternică a dobânzilor, dezvoltatorii imobiliari sunt mai dispuși să scape de stocurile de locuințe nevândute pentru a-și continua activitatea.

Achizițiile de locuințe cresc și cererea de credite de consum

Lunile martie și aprilie au adus o creștere a cererii de creditare din partea gospodăriilor populației, în special pe segmentul creditelor de consum, care au crescut la un maxim istoric de 67,5 miliarde lei. La aceasta a contribuit reducerea ratei dobânzii la noile credite de consum, de la 13,03% în ianuarie, la 10,69% în luna aprilie, conform datelor publicate de BNR.

Creșterea s-a consemnat doar la creditele acordate în lei, cele în euro fiind mai puțin accesate. Aceasta și deoarece cursul de schimb leu/euro s-a menținut relativ stabil în aprilie și mai, în contextul reconsiderării de către investitori a traiectoriilor probabile ale ratelor dobânzilor băncilor centrale majore, dar și pe fondul atractivității relative încă ridicate a plasamentelor în moneda națională și al expectațiilor ameliorate privind evoluția raportului leu/euro.

Rata medie a dobânzii la creditele noi acordate clienților nebancari a înregistrat o scădere considerabilă în aprilie (-0,30 puncte procentuale, la 8,28 la sută), după o altă scădere de 0,50 puncte procentuale în martie, ceea ce a surclasat aprecierea din primele două luni ale anului.

Evoluția dobânzilor a reflectat mai cu seamă descreșterea pronunțată consemnată de costul mediu cu dobânda pe segmentul populației (-0,24 puncte procentuale față de luna aprilie, la 8,28 la sută), în contextul scăderii ample a ratei dobânzii la creditele noi pentru consum (-1,49 puncte procentuale) și al majorării volumului acestor credite până la un maxim istoric.

În același timp, rata medie a dobânzii la creditele noi ale societăților nefinanciare s-a redus cu 0,08 puncte procentuale (la 8,30 la sută).

În luna mai a scăzut încrederea consumatorilor

Luna mai a marcat o temperare neașteptată a consumului, indicatorul pentru încrederea consumatorilor coborând la nivelul lunii martie, după ce în aprilie urcase cu două puncte procentuale, la -13,6. Totuși, încrederea consumatorilor în mai a fost superioară față de întreg anul 2023, ceea ce înseamnă că în 2024 va avea o contribuție pozitivă la expansiunea PIB.

Indicatorul de sentiment economic (ESI) – un indicator compozit calculat de Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) a Comisiei Europene. Obiectivul său este de a urmări creșterea PIB-ului la nivelul statelor membre, al UE și al zonei euro – ,  a scăzut în mai la 102,6 de la 104,8 în luna precedentă.

Încrederea s-a deteriorat la toate capitolele în această lună, cea mai notabilă scădere fiind înregistrată în componenta comerțului cu amănuntul. Indicatorul de așteptări de angajare (EEI) a scăzut, de asemenea, la 108,7 în luna mai, față de 109,6 în luna precedentă. La nivelul UE, ESI paneuropean a crescut ușor în mai, până la 96,5 față de 96,2 în aprilie.

ESI pare să fi surprins corect creșterea pozitivă a economiei românești în T1/2024, deoarece datele semnal ale PIB-ului au arătat o creștere de 0,5%, față de ultimul trimestru din 2023, pe serie ajustată sezonier

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *