Planul care poate face din ea un rival pentru China

Planul care poate face din ea un rival pentru China

Prim-ministrul indian Narendra Modi este pe cale – potrivit sondajelor de la ieșirea la urne – să fie reales pentru un al treilea mandat consecutiv în fruntea ţării, după ce sâmbătă s-au încheiat alegeri generale. Rezultatele oficiale sunt așteptate pe 4 iunie.

(Citește și: ”Maratonul electoral din India s-a încheiat: prezență la vot sub 50% după 44 de zile”)

Planul lui Narendra Modi de a descătușa economia indiană

Prim-ministrul Modi plănuiește o serie de măsuri favorabile pentru mediul de afaceri dacă va câștiga un al treilea mandat în această săptămână, inclusiv, scrie Reuters, promovarea reglementărilor care facilitează angajarea și concedierea lucrătorilor, potrivit a doi oficiali guvernamentali familiarizați cu problema.

Ca parte a angajamentului electoral de a transforma India într-un hub global de producție, Modi dorește să ofere subvenții pentru producția internă modelate pe pachete recente pentru firmele de semiconductori și producătorii de vehicule electrice.

Premierul intenționează, de asemenea, să reducă taxele de import pe inputuri cheie pentru bunuri fabricate local, care au crescut costurile de producție din India în ultima perioadă.

Stadiul actual: mai puțin de 3% din producția globală vine din cea mai populată țară din lume

Campania de realegere a lui Modi a fost construită parțial pe promisiunea unei dezvoltări economice continue. Narendra Modi a prezentat India ca alternativă pentru firmele globale care își diversifică lanțurile de aprovizionare din China.

India este economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume – asta include atât un sector tehnologic în plină expansiune, cât și o economie mai “veche”tradițională”, aflată în dificultate, care nu oferă suficiente locuri de muncă pentru toți ceilalți, a spus Josh Felman, fostul șef al biroului Fondului Monetar Internațional din India.

„Ceea ce se poate face acum pentru a oferi locuri de muncă – locuri de muncă bune pentru acești oameni – este producția”, a spus Felman.

Cu toate că India a atras cu succes mari corporații din SUA, precum Apple Inc și Google de la Alphabet Inc., mai puțin de 3% din producția globală are loc în cea mai populată țară din lume, comparativ cu 24% pentru China, arată datele Băncii Mondiale.

Piedicile din calea ambiției de transformare a Indiei în centru global de producție

Guvernul indian intenționează să crească ponderea Indiei în producția globală la 5% până în 2030 și la 10% până în 2047, potrivit unui document intern consultat de Reuters.

Reuters a vorbit cu 15 persoane – inclusiv birocrați, reprezentanți ai investitorilor importanți, economiști și sindicaliști – care au identificat trei obstacole semnificative care împiedică India să atingă statutul de centru de producție:

  • legi restrictive ale muncii
  • gfreutatea achiziționării de terenuri
  • un regim tarifar ineficient

Proiectul de suflet al premierului are inspirație chineză

Când Modi a fost ministru al statului său natal, Gujarat, între 2001 și 2014, a visat la o zonă de investiții în regiunea Dholera. Legislația care creează Regiunea Specială de Investiții Dholera (DSIR) a fost adoptată în 2009, iar autoritățile locale au început să achiziționeze terenuri pentru aceasta în 2013.

Planul, a spus Modi în timpul unei vizite în 2011 într-un port chinez, era să dezvolte DSIR după „modelul Shanghai”.

Începând cu anii 1980, China a înființat zone economice speciale de-a lungul coastei sale de sud-est, care sunt larg percepute a fi fundația pe care a crescut producția chineză. Reforma agrară a fost un precursor pentru creșterea producției: Începând cu anii 1970, Beijing a separat dreptul de proprietate de drepturile de utilizare, făcând mai ușor pentru investitori achiziționarea de terenuri industriale.

Politicile de zonare industrială ale Beijing au făcut ca industriile să se instaleze mai ușor în zone cu acces facil la materiale și facilități.

În calitate de prim-ministru, Modi a continuat să sublinieze importanța zonelor industriale pentru India. În martie, el a descris instalațiile aflate în construcție în DSIR ca fiind esențiale pentru crearea unui centru indian de producție de semiconductori.

Se pun bazele unui ”Silicon Valley” indian

Tata Group a anunțat planuri în ianuarie de a construi în Dholera prima fabrică de semiconductori din India. În timpul unei vizite din martie, Reuters a văzut activitate de construcții pentru un viitor aeroport de marfă și panouri publicitare ale unor dezvoltatori imobiliari.

Drumurile sunt deja asfaltate, inclusiv de-a lungul malului mării, dar erau puține semne că afacerile locale încep să prospere.

DSIR speră să atragă mai multe companii de producție prin acordarea de contracte de închiriere de până la 99 de ani pe terenuri aflate în proprietatea guvernului, a declarat Rahul Gupta, șeful Corporației de Dezvoltare Industrială din Gujarat.

Oficialii locali au spus că a fost nevoie de mai mult de un deceniu pentru a achiziționa terenuri și a atribui contracte de infrastructură, dar Gupta a prezis că va exista mult mai multă activitate în aproximativ doi-trei ani.

În afara acestor zone, grupurile industriale trebuie încă să treacă printr-un „proces foarte dificil” pentru a achiziționa terenurile mari de care au nevoie, deoarece titlurile de proprietate sunt adesea neclare și exploatațiile sunt fracturate, a declarat Richard Rossow de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

În luna mai, compania taiwaneză Foxconn – a cărei investiție locală a fost trâmbițată ca un succes major de către Modi – a fost întâmpinată cu proteste de către fermierii din statul Karnataka, nemulțumiți de compensația pe care au primit-o de la autoritățile locale pentru că și-au cedat terenul producătorului, a informat presa indiană.

O piață a muncii extrem de dificilă

În cea mai mare parte a Indiei, firmele cu peste 100 de angajați au nevoie de autorizație din partea guvernelor locale pentru a angaja și a concedia. Acest lucru împiedică companiile să își ajusteze operațiunile pentru a satisface cererea, a declarat Atul Gupta, partener la firma de avocatură Bengalore Trilegal.

Parlamentul controlat de partidul premierului Modi a adoptat o legislație pentru a ridica pragul la 300, dar autoritățile care trebuie să își dea acordul cu modificările au blocat demersul. Premierul Modi speră acum că o victorie puternică pe 4 iunie îi va oferi impulsul și capitalul politic pentru a învinge opoziția autorităților locale.

”Niciun guvern nu vrea să pară că dă permisiunea unei companii de a-și concedia angajații (dar)… acest lucru este folosit doar pentru a prelungi închiderea afacerilor sau rezilierea de contracte”, a spus Gupta, care susține reformele muncii.

General Motors, de exemplu, a decis să închidă fabricile din provinciile Gujarat și Maharastra în 2017, invocând vânzări scăzute. Dar sindicatele s-au opus închiderii, iar GM a primit aprobarea judiciară pentru a părăsi India complet abia în ianuarie anul acesta.

Pentru a evita astfel de dificultăți, companiile ajung să folosească majoritar lucrători cu contracte pe perioadă determinată, afirmă Amrish Patel, avocat specializat în dreptul muncii.

Economiștii HSBC afirmă că sunt necesare schimbări radicale ale reglementărilor din piața muncii, precum și reforme funciare pentru a susține o creștere economică ridicată.

Tabelul de mai jos prezintă cât trebuie să recupereze India pentru a ajunge din urmă China:

Într-o notă adresată investitorilor luna trecută, economistul HSBC Pranjul Bhandari a scris că astfel de reforme ar putea permite Indiei să crească cu 7,5-8% în următorul deceniu, creând o mulțime de locuri de muncă.

Dar avocatul și liderul sindical Sanjay Singhvi a spus că aproape 60% dintre lucrătorii care beneficiază de legile actuale ale muncii și-ar pierde protecția dacă noua legislație ar fi implementată.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *