Emmanuel Macron dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate

Emmanuel Macron dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut duminică organizarea de alegeri parlamentare anticipate, după ce tabăra sa a pierdut în fața partidului de extremă dreapta Adunarea Națională la mare diferență, scrie Reuters.

”Nu mă pot preface că nu s-a întâmplat nimic”, a spus președintele, admițând că rezultatele sunt un dezastru pentru guvernul său.
El a anunțat că alegerile pentru camera inferioară vor fi convocate pentru 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin pe 7 iulie.

Decizia neașteptată a lui Macron, scrie Reuters, l-ar putea lăsa pe președinte într-o poziție și mai slabă, dacă partidul lui Le Pen va câștiga o majoritate parlamentară.

„Suntem gata să preluăm puterea dacă poporul o dorește”, a anunțat Le Pen, care a spus că victoria de la europarlamentare este una istorică.

Adunarea Națională – Rassemblement National (RN), al lui Marine Le Pen, a câștigat în mod clar, cu peste 32%, alegerile europarlamentare din Franța, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne citate de Reuters.

Blocul Renaissance al lui Emmanuel Macron (format din Renaissance, Modem, Horizons, UDI) a obținut aproximativ 15%, mai arată exit-poll-ul.

(Citiți și: ”Live – Alegeri europarlamentare în UE – victorie istorică pentru partidul lui Le Pen. Cu ochii pe Italia Giorgiei Meloni”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *