O bacterie salvează creștinismul

O bacterie salvează creștinismul

Religia creștină nu era pe placul autorităților romane fiindcă adepții nu se închinau împăratului și nici nu prea doreau să verse sânge în permanentele războaie de cucerire sau de apărare. A fost doar un pas până la declanșarea persecuțiilor. Cum nici aducerea de jertfe pentru conducătorul statului nu era o practică religioasă acceptată, adepții noului cult au fost considerați inamici și orice măsură represivă era considerată normală.

Dușmanul din interior a fost și este considerat cel mai mare pericol la adresa existenței unui organism statal. Teroarea a atins un vârf în timpul împăraților Dioclețian[1] și Galerius, cel din urmă rămânând în memoria creștinilor prin perseverența cu care a pus în aplicare execuțiile[2].

Totuși, o boală cumplită l-a atins și în anul 311 a murit. Cronicarii timpului au scris despre o pedeapsă divină și, probabil, la fel a gândit și Galerius[3]. A dat un edict de toleranță cu ceva vreme înainte de deces, dar  tot odios a rămas pentru creștini și doar Constantin cel Mare[4] a fost considerat iertătorul adepților lui Hristos[5].

Oare cine să fi pus capăt vieții împăratului? Medicii contemporani consideră că a fost un cancer colorectal[6], de penis[7] sau o cangrenă[8]. Ar putea să mai fie un vinovat obișnuit totuși. Romanii erau celebri pentru pasiunile sexuale cu bărbați și femei. Nu existau limite la acest capitol. Mai mult ca sigur a fost o boală cu transmitere sexuală și agentul cazual foarte agresiv a fost Chlamydia trachomatis[9].

Bacteria se manifestă printr-o stare de latență deosebită și se înmulțește relativ încet în celulele gazdei. Preferă zonele intime ale bărbaților și ale femeilor, dar poate să dea complicații la nivelul întregului corp. Atacă la bărbați uretra și prostata, în formele grave provocând ulcerații cumplite. Medicina modernă are soluții eficiente de rezolvare în fazele incipiente, dar în secolul al IV-lea orice om atins era condamnat la chinuri îngrozitoare și la moarte. Totuși, poftele carnale erau mai puternice decât orice pericol și așa au rămas până astăzi.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Diocletian
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Diocletianic_Persecution
[3]https://en.wikipedia.org/wiki/Galerius
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_the_Great
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Edict_of_Milan
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Galerius#Death
[7] https://fr.wikipedia.org/wiki/Gal%C3%A8re_(empereur_romain)
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Gangrene
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Chlamydia_trachomatis

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *