Cine-a pus cârciuma-n drum. A fost descoperită cea mai veche vinărie din lume
Vinul a fost cântat de artişti şi reprezentat de zei încâ din cele mai vechi timpuri. Se bănuieşte că ar data încă de acum 20 de milioane de ani, odată cu fermentarea fructelor şi a alor plante. Despre vitcultură se spune că obiceiul a început în urmă cu 8000 de ani, când licoarea era “bănuită” de puteri magice.
Cea mai veche vinărie a fost descoperită într-o peşteră din munţii Armeniei. Echipa de arheologi a descoperit un bol de dimesiuni mici, o presă pentru struguri, o cană şi mai multe borcane de fermentare. În urma expertizelor, se pare că datează de 6100 de ani. Tot în zona Areni, unde se află peştera, s-a descoperit recent şi cel mai vechi pantof din piele.
Viticultorii au ajuns la concluzia că tipul de struguri folosit este Vitis vinifera, acelaşi din care este produs şi astăzi vinul. Arheologii de la Universitatea din California au precizat că vinul de atunci poate fi comparat cu cel de astăzi, numai că gustul este similar merlotului mefiltrat. Până la recenta descoperire, ce mai veche vinărie se afla pe teritoriul israelian şi data din 1650 î.Hr., când au constat că vinul servea unor ceremonii funerale, dat fiind faptul că imediat lângă au scos la iveală un cimitir tot la fel de vechi.