Omul și seismele provocate
Animalele s-au obișnuit să simtă pământul ferm sub picioare spre deosebire de înșelătoarea apă. Șocul mare vine atunci când un cutremur transformă rocile într-un fel de valuri. Omul a crezut în stabilitatea scoarței terestre, dar studiile geologice au demonstrat că subsolul este permanent măcinat în urma deplasării plăcilor și microplăcilor tectonice. Adică există ceva comparabil cu veșnica mișcare a ghețarilor în banchize. Nimic nu este stabil pentru eternitate. Specialiștii americani au constatat că există serioase rezerve de gaze și hidrocarburi ce se pot exploata prin metoda fracturării hidraulice. Există o adevărată goană după noi surse pentru creșterea cifrei de afaceri.
Statul, cu câmpii vaste și roditoare, a ajuns să fie împânzit de sonde. Alți specialiști americani au observat că omul poate să provoace seisme încă din anul 1973 în statul Colorado prin lubrifiere cu apă sub presiune. Nu s-a ținut cont de ceea ce spun niște savanți oarecare în fața creșterii cifrei de afaceri. Ziua de 3 septembrie 2016 a fost marcată de declanșarea unui seism de 5, 6 grade pe Richter în statul Oklahoma, intensitatea ajung la gradul VII pe Mercalli. Altul asemănător a fost înregistrat în 2011. N-au făcut prea multe pagube, dar aparatele seismografilor au înregistrat un fenomen îngrijorător după 2009. Frecvența mișcărilor telurice a crescut uimitor de mult. Au fost circa 2.186 de zguduiri în perioada 2009 – august 2016 cu o magnitudine de peste 3 grade. Problema mare a acestor șocuri o reprezintă adâncimea mică la care se produc rupturile de roci, adică sub 10 km. Aceasta înseamnă că efectele pot fi devastatoare asupra oricăror construcții ridicate de om, mai ales dacă se produc aproape sau sub o localitate.
Statul Oklahoma este relativ slab populat prin cei circa patru milioane de locuitori și există multe clădiri realizate din materiale ușoare. Oare ce minuni se întâmplă în scoarța terestră de dragul petrolului? Aviz celor dornici de afaceri în subteran. Lăcomia n-a fost un sfetnic bun pentru omenire și prin evenimentele din Oklahoma omenirea a intrat într-o nouă eră. Nu se mai exploatează resursele subsolului, acum s-a trecut la distrugerea structurii de rezistență a scoarței terestre.
Bibliografie selectivă https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Oklahoma https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Oklahoma_earthquake https://en.wikipedia.org/wiki/2011_Oklahoma_earthquake https://en.wikipedia.org/wiki/2009%E2%80%9316_Oklahoma_earthquake_swarms Giurcăneanu, Claudiu, Înfruntând natura dezlănțuită, Editura Albatros, București, 1986. Lupei, Nestor, Dinamica terestră, Editura Albatros, București, 1979.