Ambasadorii UE grăbesc negocierile cu candidații înainte de președinția maghiară
Miniștrii UE au confirmat vineri că în 25 iunie, în Luxemburg, se va anunța deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
La începutul lunii iunie, ambasadorii celor 27 state membre au ajuns la un „acord de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor, anunţa la acel moment preşedinţia belgiană a Consiliului.
Această decizie a trebuit însă validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale organizate vineri, 21 iunie. Pe 25 iunie este nevoie de unanimitate pentru a anunța începerea negocierilor.
Trebuie precizat că finalizarea acestor negocieri durează ani, prin adoptarea aşa-numitului cadru de negociere.
Bucurie la Chișinău
„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare.
În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a anunțat Maia Sandu pe Facebook, după momentul în care a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Muntenegru se mișcă discret, dar bine, spre aderare
Pe 26 iunie, Muntenegru va organiza o altă conferință interguvernamentală la Bruxelles pentru a avansa în procesul de aderare. Discret, dar ferm pro-UE, Muntenegru, cea mai mică țară din Balcanii de Vest, face progrese rapide în a atinge ținta de a se alătura ”clubului” până în 2028.
„Simt că nu a existat suficientă zgomot în acest oraș cu privire la ceea ce considerăm că este cea mai mare realizare în politica de extindere a UE a președinției belgiene”, a declarat ambasadorul Muntenegru la UE, Petar Markovic.
Oficialul muntenegrean crede că și Ungaria îi va fi un aliat „Cred că Budapesta și-a dat seama că pot realiza multe cu Muntenegru, ca președinție. Au fost foarte cooperanți și gata ne să ajute.”
PPE nu mai vrea ca Ungaria să dețină portofoliul Extinderii
Nu toată lumea simte așa, scrie Politico: cel mai mare campion al Republicii Moldova în Parlamentul European, parlamentarul român Siegfried Mureșan, l-a criticat joi pe comisarul Ungariei Olivér Várhelyi, care se ocupă de extindere din 2019. „Cred că Ungaria nu ar trebui să continue să influențeze politica de extindere a UE”, a spus el la o conferință de presă, argumentând că Ungaria nu ar trebui să obțină același portofoliu în următoarea Comisie.
„Sper că această greșeală nu se va repeta în următorii cinci ani”, a spus Mureșan.
Ungaria preia, la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului. Spania va prelua apoi ștafeta de la Ungaria, de la 1 ianuarie 2025.
***