Ministrul Boloș anunță modificarea OUG pe e-TVA, după discuțiile cu experții contabili. Acum ”nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA”

Ministrul Boloș anunță modificarea OUG pe e-TVA, după discuțiile cu experții contabili. Acum ”nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat joi dimineața că, în urma unor discuții cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili, a decis modificarea ordonanței 70/2024, referitoare la decontul precompletat de TVA.

Modificările anunțate de ministru:

  • Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;
  • Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;
  • Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

  • Revizuirea cuantumului amenzilor.

Clarificări importante aduse de ministru:Nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA

  • Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.
  • Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.
  • Un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală. Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare.

Marcel Boloș mulțumește experților contabili

În postarea de pe Facebook, Marcel Boloș precizează:

”Înainte de toate, mă adresez tuturor experților contabili din țară, exprimând respectul meu pentru munca voastră și rolul esențial pe care îl aveți în ecosistemul financiar. Mulțumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenție preocupările pe care mi le-ați semnalat. (…) Suntem dedicați să adaptăm și să îmbunătățim această inițiativă în funcție de nevoile și sugestiile dumneavoastră.”

(Citește și: ”E un circ birocratic”: Corpul Experților Contabili cere abrogarea procedurii pentru e-TVA”)

De unde a plecat disputa cu contabilii

Guvernul a adoptat în ultima ședință, săptămâna trecută, vineri, la propunerea Ministerului Finanţelor, o serie de acte normative prin care s-au reglementat modul de implementare a decontului precompletat RO e-TVA şi modul de guvernanţă raportat la atribuţiile autorităţilor implicate în gestionarea acestuia.

Implementarea decontului precompletat şi a modalităţii de valorificare a datelor şi informaţiilor din Sistemul informatic naţional RO e-TVA ”vizează reducerea decalajului fiscal în domeniul TVA”, explica la acel moment Ministerul de Finanțe.

Problema e că normele sunt inaplicabile în acest moment și îngreunează semnificativ munca contabililor. De aici, o avalanță de reacții negative ale mediului de afaceri.

(Citește și: ”Marcel Boloș anunță normele decontului precompletat e-TVA. Reacții nervoase ale contabililor, plus o socoteală făcută de Gabriel Biriș”)

Organizații profesionale și patronale au criticat diletantismul celor care au scris ordonanța și au cerut fie abrogarea, fie suspendarea prevederilor acestei ordonanțe.

(Citește și: ”Concordia cere guvernului amânarea implementării e-TVA”)

(Citește și: ”RBL – protest față de E-TVA – lista problemelor constatate care complică viața companiilor”)

(Citește și: ”Gabriel Biriș / RO E-Bătaie de Joc”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *