Cele mai mici insule locuite

Cele mai mici insule locuite

Cea mai izolată insulă locuită din lume este Tristan de Cunha, aflată în sudul Oceanului Atlantic. Insula este atât de mică încât un avion nici măcar nu ar putea ateriza acolo. Mai puțin de 300 de persoane locuiesc acolo și, deloc surprinzător în această situație, toți sunt rude între ele, motiv pentru care mulți suferă de boli ereditare. Anexată de Marea Britanie în secolul al XIX-lea, insula este și astăzi teritoriu britanic. 

640px tristanfromspace jpg jpeg

Isola Tiberina este singura insulă de pe râul Tibru, care traversează capitala Italiei. Potrivit legendelor antice, insula a apărut atunci când localnicii l-au aruncat pe tiranul Tarquinius Superbus în apele Tibrului. Începând cu secolul al III-lea î.e.n., insula a fost considerată – în funcție de epocă – fie un loc binecuvântat de zei, fie un loc dominat de forțele răului (în Evul Mediu, aici exista o închisoare).

tiber island jpg jpeg

Nauru este cea mai mică insulă-stat din lume. Insula din Pacific are doar 21 de km2 și este a treia cea mai mică țară din lume, după Monaco și Vatican. Anexată de Imperiul German în secolul al XIX-lea și trecută sub mandat al Ligii Națiunilor după Primul Război Mondial, Nauru a fost administrată de Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie. În al Doilea Război Mondial, insula a fost ocupată de forțele japoneze. Nauru a devenit independentă în anul 1968.

640px aerial view of nauru jpg jpeg

Foula este cea mai izolată insulă britanică locuită permanent. Insula face parte din arhipeleagul insulelor Shetland, iar cei 30 de rezidenți ai săi trăiesc din pescuit și producția de cărbune. Colonizată inițial de vikingi în secolul al IX-lea, Foula a fost ocupată de scoțieni în anii 1500. Cu toate acestea, până în zilele noastre, cultura locului păstrează puternice influențe nordice. 

noup foula jpg jpeg

Insula Paștelui, faimoasa insulă în Pacificul de Sud, este cunoscută astăzi pentru misterioasele sale statui. Izolată de civilizație (aflată la 3500 de kilometri depărtare de coasta statului Chile), civilizația din Rapa Nui (adevăratul nume al insulei) a supraviețuit tutuor vicisitudinilor cu care s-a confruntat:foamete, războaie, dezastre naturale și, nu în ultimul rând, unui fenomen larg răspândit în anii 1800 – răpirile în masă ale populației de către comercianții de sclavi din Peru. 

easter island statues 59766 990x742 0 jpg jpeg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *