companiile americane își păstrează încrederea în climatul de business din România
Membrii AmCham sunt optimiști și au încredere în potențialul economic al României, încredere confirmată de menținerea unor intenții consistente de investiții în următoarele 12 luni, dar și de planurile de extindere pentru următorii trei ani.
Pe de altă parte, investitorii americani așteaptă în continuare ca statul să facă necesarele investiții în infrastructurile critice, să diminueze impozitarea muncii, să digitalizeze serviciile publice și, în mod special, să crească performanța sistemului de educație.
Pentru climatul investițional în ansamblu, calificativul bun și foarte bun a fost acordat de 46% dintre companiile participante la sondaj, similar cu nivelul de apreciere din anul optimist post-pandemic 2021 și mult peste anul 2019 (36%), însă în scădere de la 51%, cât a fost în anul 2023.
Perspectiva pozitivă este susținută de rezultatele de business realizate în linie cu nivelul estimat în ceea ce privește veniturile (63%) și investițiile (51%).
Pentru anul 2024, companiile anticipează performanțe similare, cu doar câteva procente mai puțin în ceea ce privește creșterea, pe toate cele trei paliere, inclusiv număr de angajați.
Principalele concluzii ale sondajului:
- Nivelul de apreciere a climatului investițional rămâne preponderent pozitiv (46%), intențiile de creștere a operațiunilor și planurile de investiții în 2024 arată încredere în potențialul României
- Companiile au înregistrat creșteri ale veniturilor în 2023, majoritatea (58%) estimează creșteri și pentru 2024
- Pentru prima dată în ultimii ani, scade ușor tensiunea din piața muncii. 88% dintre respondenți, față de 94% anul trecut, au indicat că este dificil să găsească specialiști în sectoarele în care activează
- Politica fiscală și nivelul de impozitare revin în topul preocupărilor companiilor
“România este cea mai bună destinație de investiții din regiune. Acesta este mesajul pe care AmCham îl transmite cu fiecare ocazie către potențiali investitori și ne bazăm pe optimismul membrilor, pe rezultatele de business pozitive și pe planurile lor de a investi în continuare. Principalele ancore de încredere rămân statutul României de membru al Uniunii Europene, membru al NATO și perspectiva de aderare la OECD, în timp ce, din punct de vedere al planurilor de afaceri și al randamentului investițiilor, cele mai convingătoare avantaje sunt capitalul uman, dimensiunea pieței, calitatea infrastructurii digitale și, foarte important, cadrul fiscal. Acest aspect este semnificativ întrucât nivelul de impozitare și cadrul fiscal nu doar atrag investiții, dar sunt esențiale pentru ca acestea să se dezvolte și să genereze prosperitate. Pe fondul măsurilor fiscale de anul trecut, care nu au avut ca efect reducerea deficitului bugetar, sistemul fiscal revine între principalele îngrijorări ale mediului de afaceri, context în care reiterăm susținerea AmCham Romania pentru menținerea sistemului cotei unice de impozitare, în continuare cea mai potrivită variantă pentru stadiul de dezvoltare și complexitate al economiei României” a declarat președintele AmCham Romania, Cristian Sporiș, citat într-un comunicat al organizației.
72% din companii și-au planificat investiții în 2024
Intențiile de investiții ale companiilor în România rămân într-un trend pozitiv: 72% dintre companii și-au planificat investiții în 2024, arată sondajul.
În ceea ce privește finanțarea, 91% dintre companii, față de 86% anul trecut, apelează la fondurile proprii, urmate de împrumuturile de la acționari, și acestea într-o ușoară creștere, menționate în mixul surselor de finanțare de către 69% dintre respondenți.
Ponderea împrumuturilor de la bănci rămâne la un nivel similar cu 2023. Fondurile europene sunt o opțiune pentru 28% dintre respondenți, procent semnificativ mai mic decât cel cumulat în ediția anterioară.
Alte surse de finanțare, precum piețele de capital și private equity, sunt o opțiune pentru mai puțin de 10% dintre respondenți, în timp ce ajutorul de stat, pentru prima oară prezent în sondaj, a fost indicat de 11% dintre companii.
Doar 17% anticipează scăderi ale costurilor de finanțare, 38% se așteaptă la creșteri, iar 45% cred că vor suporta costuri de finanțare la același nivel cu anul 2023.
Deschiderea către alte piețe
Consolidarea companiilor în România face posibilă și deschiderea acestora către alte piețe, prin investiții externe și exporturi.
Dintre companiile participante la sondaj, aproape jumătate au făcut acest pas – 9% dintre toți participanții la sondaj au și exporturi și investiții, 9% au doar investiții, iar 26%, ambele.
Sondajul, realizat cu executivi din 235 de companii
La sondaj au participat 235 din totalul de 570 companii membre AmCham Romania, la nivel de CEO sau CFO.
Dintre acestea, conform clasificării ANAF, 46% sunt contribuabili mari, 32% sunt contribuabili mijlocii și 22% sunt contribuabili mici.
Atuurile și dezavantajele României, în evaluarea membrilor AmCham
În ceea ce privește cele mai apreciate condiții de piață:
- Calitatea infrastructurii digitale se situează pentru al șaselea an consecutiv pe prima poziție, cu 60%, urmată de calitatea capitalului uman, care crește ca importanță și ca procent cumulat față de edițiile anterioare.
- Foarte apreciate sunt alte două condiții apropiate primelor două și anume calitatea infrastructurii cibernetice și competențele digitale, regăsite la populația activă în piața muncii.
Topul celor mai puțin apreciate condiții de piață este stabilit prin calificativele de ’slab & precar’ acordate de companiile participante la sondaj. Pe primele 3 poziții se află, în aceeași ordine, condițiile care atrag cele mai mari nemulțumiri:
- Cu 78%, calitatea infrastructurii de transport surclasează în continuare debirocratizarea, care rămâne pe locul 2 cu 72%.
- Calitatea infrastructurii de sănătate (70%).
- Mai mult de jumătate dintre respondenți apreciază slab & precar predictibilitatea cadrului de investiții și politica economică și industrială.
“Vrem să atragem atenția că lista de măsuri economice și politici publice prioritare rezultată din această ediție a sondajului reflectă, mai degrabă, nevoia de intervenții care să îmbunătățească acele condiții de piață ce reprezintă încă o frână pentru dezvoltarea companiilor și a economiei, în ansamblu. Alături de investiții în infrastructurile critice, care rămâne prioritatea principală, de menținerea unui sistem fiscal competitiv și de reducerea impozitării pe muncă, de digitalizarea serviciilor publice, membrii AmCham consideră important pentru anul 2024 și un grad ridicat de absorbție și utilizare a finanțării europene, disponibile încă la un nivel record și de care România nu va mai beneficia prea mult timp, odată ce va atinge un anumit prag de convergență cu Uniunea Europeană. Deși inclusă pentru prima dată ca opțiune în ediția din acest an, mai mult de jumătate dintre respondenți au indicat ca fiind foarte necesară creșterea calității sistemului de educație. De ani de zile, mediul de afaceri semnalează nevoia de reformă în educație și de calibrare a sistemului cu dinamica și cerințele din economie și se implică în moduri foarte concrete, inclusiv cu investiții substanțiale de CSR, pentru a susține această schimbare. Atât cantitatea, dar și calitatea absolvenților de la toate nivelurile sistemului de educație au un impact socio-economic direct. Educația este una din cauzele structurale ale deficitului de forță de muncă din prezent, dar sunt mai multe soluții ca educația să devină un vector real de creștere și valoare adăugată la nivel individual, comunitar și societal,” a declarat Daniela Nemoianu, Vice-președinte AmCham Romania.
Impact semnificativ al taxei de 1% pe cifra de afaceri
Dintre măsurile fiscal bugetare adoptate anul trecut, sondajul AmCham a inclus o evaluare a impactului taxei de 1% pe cifra de afaceri. Astfel, 39% dintrecele peste 100 de companii posibil afectate de măsură, ținând cont că aceasta se aplică doar companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, au indicat un impact semnificativ și foarte semnificativ.
„Impozitul minim pe cifra de afaceri, pe care l-am considerat de la început injust și anti-concurențial, atât prin maniera de adoptare, cât și prin efectele pe care le produce, afectează competitivitatea fiscală a României și creează un mediu neprietenos pentru afaceri. Pentru a atenua o parte dintre efectele manifestate în special în rândul marilor contribuabilii, AmCham solicită corectarea formulei de calcul, pentru a exclude cheltuielile de cercetare și dezvoltare, contravaloarea oricăror taxe, contribuții, accize sau impozite sectoriale, diferențele de curs valutar și sumele de credit fiscal extern, printre altele. Aceste ajustări sunt esențiale pentru a evita dubla impozitare și pentru a asigura o evaluare corectă a performanței economice a companiilor, protejând astfel competitivitatea și coerența cadrului fiscal din România”, a declarat Vlad Boeriu, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania, citat în comunicat.
****