Consultări cu guvernul polonez cu accent pe securitate

Consultări cu guvernul polonez cu accent pe securitate

Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul polonez Donald Tusk s-au întâlnit marți la Varșovia, în timp ce națiunile cu o istorie comună dificilă încearcă să își consolideze cooperarea în fața provocărilor de securitate și a turbulențelor politice din Europa, transmite Reuters.

Liderii vor participa la consultări interguvernamentale cu cabinetele țărilor, prima întâlnire de acest fel din 2018, cancelarul Scholz fiind însoțit la Varșovia de 10 membri ai cabinetului său.

Relațiile dintre țări s-au încălzit de când coaliția pro-europeană a lui Donald Tusk a venit la putere, în decembrie anul trecut, punând capăt celor opt ani de guvernare naționalistă în Polonia, în timpul cărora guvernul Lege și Justiție (PiS) a prezentat în mod regulat Germania ca o forță ostilă.

Pachet de compensații oferit de Germania polonezilor supraviețuitori ai lagărelor naziste

Cancelarul urmează să anunțe măsuri concrete pentru îmbunătățirea relațiilor germano-polone – inclusiv, scrie Politico, prin acordarea de despăgubiri supraviețuitorilor polonezi ai lagărelor naziste.

Germania a fost ținta favorită a guvernului PiS, liderii partidului cerând Berlinului să plătească mai mult de 1 trilion de euro despăgubiri de război. Germania a respins aceste cereri în repetate rânduri.

Actualul guvern polonez a renunțat la cererile de despăgubire, dar ministrul de externe Radoslaw Sikorski a cerut Germaniei să găsească o „soluție creativă” pentru a compensa poporul polonez pentru suferințele îndurate.

Se așteaptă ca Germania să ofere un pachet de măsuri cu costuri în „zona de trei cifre, milioane de euro”, a informat ziarul german Süddeutsche Zeitung. Pachetul ar include compensații financiare pentru supraviețuitorii ororilor naziste care, sprijin pentru apărarea flancului estic al Poloniei și crearea unui memorial la Berlin al crimeleor naziste din Polonia ocupată.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca anunțul așteptat al Germaniei de marți să facă uitate cererile de reparații. Sondajele sugerează că majoritatea polonezilor consideră că Germania ar trebui să plătească despăgubiri de război.

Cooperare în domeniul securității – ce vrea Germania, ce vrea Polonia

Cooperarea în materie de securitate și aprofundarea sprijinului Germaniei de-a lungul flancului estic al țării va fi o parte cheie a consultărilor, potrivit unui înalt oficial german.

Discuțiile respective au loc într-un context în care ambele părți doresc să-și susțină propriile inițiative transfrontaliere privind apărarea aeriană. Olaf Scholz dorește ca Varșovia să se înscrie la platforma Sky Shield pentru a procura și opera în comun sisteme de apărare aeriană, în timp ce Donald Tusk caută sprijin pentru o linie strategică separată de apărare de-a lungul graniței regiunii baltice cu Belarus și Rusia, care ar include și sisteme aeriene.

Planul de a înființa noul memorial la Berlin – numit „Casa germano-polonă” – a fost adoptat de cabinetul lui Scholz săptămâna trecută. „Ororile și crimele ocupării Poloniei de către Germania nazistă, cărora le-au fost victime peste cinci milioane de polonezi, sunt… încă mult prea puțin cunoscute în această țară”, a declarat Claudia Roth, ministrul german al culturii, într-o declarație după decizia cabinetului.

„Germania are încă o responsabilitate istorică specială în ceea ce privește relația cu Polonia, vecinul nostru și, din fericire, din nou partenerul nostru apropiat.”

(Citiți și: ”Polonia, Franța și Germania refac Triunghiul de la Weimar”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *