Eșec spectaculos al reuniunii guvernelor german și polonez

Eșec spectaculos al reuniunii guvernelor german și polonez

Cancelarul Olaf Scholz , în vizita sa, alături de 10 miniștri germani, în capitala Poloniei, ar fi urmat să prezinte inițiative care să închidă definitiv rănile provocate Poloniei în Al Doilea Război Mondial. Dar, marți, liderul german nu a făcut anunțul așteptat de a compensa financiar supraviețuitorii polonezi ai lagărelor naziste, complicând astfel eforturile de a reîncălzi legăturile dintre Berlin și Varșovia, scrie Politico.
Miniștrii germani s-au confruntat cu reproșurile Varșoviei în privința politicii de apărare a Berlinului.

Donald Tusk: ”Europa este dramatic dezorientată în materie de apărare”

Europa este „dramatic dezorientată” în materie de apărare, a declarat premierul polonez Donald Tusk în timpul întâlnirii de marți cu cancelarul german Olaf Scholz. În conferința de presă care a urmat primei reuniuni comune a guvernelor polonez și german din 2018, în timpul căreia ambii lideri au încercat să-și prezinte eforturile de a consolida cooperarea printr-un plan de acțiune, pozițiile au ieșit din sfera diplomatică atunci când discuțiile s-au îndreptat către problema apărării.

Donald Tusk le-a spus reporterilor că este „iritat” de refuzul Germaniei de a lua în considerare obligațiunile de apărare și inițiativele comune privind apărarea și achizițiile militare în Europa.

Polonia și-a crescut rapid cheltuielile pentru apărare la 4,12% din PIB în 2024, cel mai mult dintre statele membre NATO și UE UE. Germania s-a angajat să atingă 2% anul acesta.

Polonia ar dori să stimuleze cheltuielile europene pentru apărare prin inițiative precum datoria comună a UE pentru investiții militare, cunoscută și sub denumirea de obligațiuni de apărare. Cu toate acestea, la summit-ul UE de săptămâna trecută, Germania s-a opus categoric acestei opțiuni.

„Nu e nevoie ca Germania să ne finanțeze tancurile. O vom face singuri. Am dori doar să subliniem tuturor, inclusiv partenerilor noștri germani, că problemele securității continentului nu trebuie privite separat și uneori în competiție cu diverse inițiative”, a spus Donald Tusk.

Olaf Scholz a făcut eforturi ca mai multe țări să se înscrie la inițiativa Sky Shield a Germaniei, lansată anul trecut și care vizează achiziționarea în comun de sisteme de apărare aeriană. Tusk a spus anterior că Polonia se va alătura platformei.

Premierul polonez caută însă sprijinul UE pentru o linie de apărare de-a lungul graniței țării sale Belarus și Rusia. „Aș dori ca Europa să poată coordona inițiativele concurente ale diferitelor țări, iar acest lucru nu se întâmplă deocamdată”, a spus Donald Tusk.

Olaf Scholz promite că „se va strădui să ofere sprijin victimelor” represiunii naziste

Germania „se va strădui să ofere sprijin victimelor”, a declarat Scholz la conferința de presă alături de premierul polonez Donald Tusk, fără a oferi promisiuni concrete sau detalii despre momentul în care ar putea fi așteptată o astfel de despăgubire.

În perioada premergătoare vizitei, oficialii germani au spus că se așteptau ca Olaf Scholz să anunțe un plan de despăgubire a victimelor supraviețuitoare ale Germaniei naziste, ca parte a unui efort mai amplu de a remedia legăturile încordate de mult timp.

Relația dintre țări s-a deteriorat brusc sub fostul guvern polonez, care a fost condus de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS). Germania a fost ținta favorită a guvernului PiS, liderii partidului cerând Berlinului să plătească mai mult de 1 trilion de euro în despăgubiri de război. Germania a respins aceste cereri, denumind chestiunea „închisă” din cauza unei serii de acorduri postbelice.

Actualul guvern polonez a renunțat la cererile de despăgubire, dar ministrul de externe Radosław Sikorski a cerut Germaniei să găsească o „soluție creativă” pentru a compensa poporul polonez pentru suferință.

Dar luni seara au apărut semnale că anunțul de despăgubire ar putea fi amânat, deoarece negocierile dintre părți s-au prelungit până seara târziu. Oficialii din cadrul guvernului de coaliție german, care este blocat în prezent în negocieri bugetare dificile, au avut rezerve cu privire la mărimea oricărui angajament financiar.

În plus, Germania se teme că un acord cu Polonia ar putea declanșa cereri similare din partea altor țări ocupate de Germania nazistă, inclusiv Grecia.

Mesajul PiS: „Scholz i-a tratat pe polonezi într-un mod degradant”

Nu a fost imediat clar dacă partea germană nu a fost în măsură să ofere o propunere concretă sau dacă Varșovia a respins propunerea germană ca fiind insuficientă.

Oricum, neanunțarea planului de compensare este un eșec pentru ambii lideri, care doreau să folosească vizita pentru a marca un nou capitol, mai cooperant, în relațiile dintre țări.

PiS, acum în opoziție, a denunțat eșecul de a face Germania să plătească. „Scholz i-a tratat pe polonezi într-un mod degradant, iar Tusk este mulțumit de asta”, a postat fostul premier Beata Szydło pe X.

Donald Tusk a făcut din repararea relațiilor cu Berlinul o parte cheie a efortului său de a readuce Polonia în curentul european.

La 79 de ani după încheierea unui război care a ucis până la 6 milioane de polonezi (jumătate dintre ei evrei polonezi), majoritatea cetățenilor susține că Germania trebuie să plătească Poloniei despăgubiri de război.

(Citiți și: ”Cancelarul Scholz duce la Varșovia 10 miniștri: Consultări cu guvernul polonez cu accent pe securitate – Germania anunță despăgubiri pentru supraviețuitorii lagărelor naziste”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *