Exploatarea tribului preistoric Jarawa, safari uman
Jarawa este unul dintre triburile de indigeni din insulele Andaman, aflate în Golful Bengal. Despre “oamenii pământului”, aşa cum se traduce numele tribului, se crede că trăiesc în zona Oceanului Indian de peste 55.000 de ani, astăzi numărul lor fiind estimat la 400 de persoane. Cu toate că tribul a avut extrem de puţin contact cu restul lumii, iar legea indiană, sub a cărei jurisdicţie intră insulele, protejează oamenii ce aparţin culturii antice sau preistorice, din simpla lor existenţă s-a pus pe picioare o adevărată afacere.
Cu toate că aşa numitele „grădini zoologice” cu oameni au devenit ilegale, asta nu a oprit anumiţi oameni de afaceri să scoată profit de pe urma tribului Jarawa, în cazul de faţă. Companii de turism au înfiinţat oferte care includ safari, prin acest termen înţelegând trasee ilegale în cursul cărora turiştii puteau lua contactul cu membri tribului Jarawa. A existat şi un incident în care poliţia locală a fost acuzată că a primit mită pentru a obliga oamenii preistorici să danseze pentru amuzamentul turiştilor. Cu toate că oficialităţile neagă evenimentul, dovezile că oamenii au fost exploataţi în scopuri de divertisment există.
Cei 400 de membri ai tribului Jarawa locuiesc în grupuri de câte 40-50 de persoane, în chaddhas, aşa cum îşi numesc ei casele. Ca orice alt trib, ei continuă să trăiascp pe pământurile natale, viaţa de acolo mulţumindu-i, ba mai mult ei prosperând în comunitatea lor, numărul lor crescând de la an la an. Ei vânează porci mistreţi şi păsări folosindu-se de arc şi săgeţi. De asemenea, ei se hrănesc cu crabi şi peşti. Din meniul lor zilnic nu lipsesc fructele, rădăcinile sălbatice, dar şi mierea.