Întâlnire Xi-Putin-Erdogan în Kazahstan: Summitul SCO

Întâlnire Xi-Putin-Erdogan în Kazahstan: Summitul SCO

Liderii din China, Rusia, Turcia și țările din sudul global se adună în Kazahstan pentru reuniunea anuală a Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), un grup care a fost descris drept „anti-NATO”.

Înființat în 1996, grupul a fost inițial un forum pentru membrii fondatori – China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – pentru a rezolva disputele la frontieră. De atunci, calitatea de membru și domeniile de cooperare s-au extins pentru a include și țări precum India, Pakistan și Iran. În acest an, se așteaptă ca Belarus să fie invitat să adere la SCO.

Un forum în care parteneriatul strategic Rusia-China e testat

Summit-ul, scrie The Guardian, face parte din eforturile Chinei de a stabili ceea ce ea numește o ordine mondială „multilaterală”, dar este și un forum în care „parteneriatul strategic” dintre China și Rusia va fi testat de dorințele lor concurente de a exercita influență în Asia Centrală.

Xi Jinping, președintele Chinei, a sosit marți la Astana pentru o călătorie de cinci zile care va include vizite de stat în Kazahstan și Tadjikistan. În urmă cu mai bine de un deceniu, Xi a folosit o vizită oficială în Kazahstan pentru a lansa inițiativa Belt and Road, proiectul de dezvoltare extins al Chinei, care a investit 9,55 miliarde de dolari doar în Kazahstan începând cu 2013, potrivit China Global Investment Tracker.

Și președintele Vladimir Putin a sosit miercuri în Kazahstan, acolo unde „liderii ţărilor membre ale OCS vor discuta despre starea actuală şi perspectivele de aprofundare a cooperării multilaterale în cadrul organizaţiei şi de îmbunătăţire a activităţilor acesteia”, după cum anunță un comunicat al Kremlin.

Relațiile dintre Xi și Putin – pe care cei doi s-au angajat să le aprofundeze chiar în mai – ar putea fi puse la încercare de umbra recentei vizite a lui Putin în Coreea de Nord. Vladimir Putin a semnat un pact de securitate reciprocă cu Kim Jong-un, un acord despre care China se teme că ar putea crea percepția unui bloc în stilul războiului rece și ar putea afecta influența Beijing în Asia de Est.

În ultimele luni, au apărut suspiciuni asupra rolului pe care Asia centrală îl joacă în facilitarea fluxului de mărfuri din China către Rusia pentru a sprijini mașina de război a Moscovei.

Exporturile chineze către Kârgâzstan au crescut de la 7,5 miliarde de dolari în 2021 la aproape 20 de miliarde de dolari în 2023, o mare parte din aceste mărfuri fiind destinate Rusiei, potrivit buletinului informativ China-Russia Report.

Putin, discuții bilaterale cu Xi și cu Erdogan

Kremlinul a declarat că Putin va avea o serie de discuţii bilaterale, inclusiv cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, care este aşteptat la Moscova în această lună, nu va participa, dar ţara sa va fi reprezentată de ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, a declarat marţi ministerul.

La summitul de anul trecut, desfăşurat în format virtual, grupul a emis o declaraţie critică la adresa a ceea ce consideră a fi impactul negativ al „extinderii unilaterale şi nelimitate a sistemelor globale de apărare antirachetă de către anumite ţări sau grupuri de ţări”, fără a se referi în mod direct la extinderea NATO şi la asistenţa militară occidentală pentru Ucraina.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *