Grupurile politice din Parlamentul European, o imagine de moment

Grupurile politice din Parlamentul European, o imagine de moment

Joi a fost termenul limită până la care grupurile din Parlamentul European trebuia să își comunice componența oficială, astfel încât să poată începe marea împărțire a funcțiilor din PE.

Iată cum stau lucrurile în acest moment, ca locuri în legislativul UE:

  • PPE: 188
  • S&D: 136
  • ECR: 84
  • Renew: 76
  • Verzi: 53
  • Stânga: 46

Schimbări de ultim moment

+1 pentru PPE: Europarlamentarul german Manuela Ripa a renunțat la Verzi și s-a alăturat Partidului Popular European, a confirmat un purtător de cuvânt al PPE.

5Stele în stânga… deocamdată: Mișcarea italiană 5Stele s-a alăturat Stângii, dar va începe cu o perioadă de „observator” de șase luni înainte ca grupul să decidă dacă colaborarea funcționează.

+1 pentru Renew: Fostul jurnalist Ciaran Mullooly – care s-a declarat dezgustat când Consiliul a adoptat recent Legea restabilirii naturii – s-a alăturat Partidului Democrat European, partid din cadrul grupării Renew.

Șanse mari de dispariție a grupului I&D

Grupul Identitate & Democrație este încă luată în considerare ca având 57 de membri ( număr înregistrat în noaptea alegerilor), deoarece nu a avut încă ședința constitutivă. Grupul a pierdut deja câțiva membri în fața Patrioților, care nu a fost oficializat încă.

Financial Times scrie vineri dimineață că Adunarea Națională a lui Marinne Le Pen este în discuții pentru a se alătura grupului lui Viktor Orbán, mișcarea urmând să se producă după alegerile din Franța.

Totul indică faptul că grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) urmează să se “prăbușească în favoarea”topească” în familia anunțată de Viktor Orban „Patrioți pentru Europa”. Grupul își propune să adune toate forțele de dreapta radicală dincolo de grupul Conservatorilor (ECR).

Partidul portughez Chega, care a adus două locuri în ID, și-a exprimat deja interesul de a adera la grupul Patrioților și va transmite decizia adunării naționale a partidului în zilele următoare, potrivit unei surse din partid.

PVV din Țările de Jos, Vlaams Belang din Belgia, Partidul Popular al Danemarcei și alții sunt probabil să urmeze exemplul portughezilor. În total, Patrioții pentru Europa ar putea ajunge la aproximativ 95 de locuri, mai ales dacă atrage partide neafiliate în prezent, precum AfD din Germania, Vazrazhdane din Bulgaria, Partidul ”Petrecerea s-a terminat” din Spania și Republica Hnutie din Slovacia.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) a fost constituit miercuri cu 84 de locuri, pentru că PiS-ul polonez a rămas consecvent refuzului de a se alătura noului grup al lui Viktor Orbán.

Ce pot obține ”Patrioții” în PE

Este de așteptat ca majoritatea grupurilor din Parlamentul European să izoleze grupul ”Patrioți pentru Europa” cu un așa-numitul ”cordon-sanitar”, un acord informal între grupurile politice de a nu colabora cu extrema-dreapta.

Conform metodei D’Hondt folosită pentru a aloca grupurilor poziții de conducere în funcție de dimensiunea lor, grupul ”Patrioților”, cu 95 de locuri ipotetice, ar putea nominaliza doi vicepreședinți ai Parlamentului și trei președinți de comisie.

Întrucât președințiile comisiilor sunt votate cu majoritatea absolută, restul grupurilor din Parlament pot conveni acorduri pentru a-i elimina pe cei nominalizații de ”Patrioți” – astfel de înțelegeri au funcționat în trecut.

Când vine vorba însă de vicepreședinții, devine mai complicat, iar Fidesz (Ungaria) și Adunarea Națională (Franța) și-ar putea impune oamenii în conducerea Parlamentului European.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *