Povestea bărbatului care a vândut Turnul Eiffel de două ori
„Contele” Victor Lustig a fost cel mai mare escroc al Americii, dar care e adevărata sa identitate? La vârsta de 46 de ani, era considerat cel mai periculos american. Cu o carieră de infractor pe măsură, „schemele” lui au zguduit SUA, dar și restul lumii. În Paris, Victor Lustig a vândut Turnul Eiffel, într-un joc al încrederii extrem de curajos-nu o dată, ci de două ori.
Victor Lustig, geniul născut într-un orășel din Austro-Ungaria, avea un șarm hipnotic, știa cinci limbi străine și a fost cel mai mare escroc din istorie. Obișnuia să înșele turiștii bogați, folosindu-se doar carisma lui.
Escrocheria carierei sale
Înșelăciunea carierei sale l-a făcut să devină cel mai mare esroc de pe planetă. A ajuns la Paris în mai 1925 și s-a prefăcut că este un oficial american. S-a prezentat la recepția cunoscutului Hôtel de Crillon, iar identitatea lui nu a fost pusă la îndoială nicio clipă.
Lustig le-a trimis o scrisoare afaceriștilor de top care lucrau în industria metalului, invitându-i la hotel pentru o întâlnire:„Din cauza greșelilor inginerești, reparațiilor mult prea costisitoare și din cauza problemelor politice despre care nu pot să vorbesc, demolarea Turnului Eiffel a devenit necesară”. Turnul urma să fie vândut celui care ofera cea mai mare sumă pentru el. Audiența lui era captivată, iar licitațiile au curs lanț. Nu era o idee ieșită din comun. Frața încerca să își revină după Primul Război Mondial, iar administrarea construcției devenise o povară economică pentru primăria Parisului. Astfel, se dorea demolarea Turnului Eiffel și valorificarea acestuia ca fier vechi. Costurile de întreținere erau prea mari, iar guvernul francez părea să-și dorească să-l scoată din peisaj.
Lustig a fost asaltat cu oferte. „Câștigătorul” a fost Andre Poisson. Surprinzător, escrocheria lui Victor n-a ieșit la iveală. Chiar și după ce a aflat că a fost înșelat, Poisson nu l-a reclamat, pentru a nu fi umilit în ochii colegilor săi. Încurajat de succesul pe care l-a avut, „contele” Victor Lustig a repetat figura la doar o lună. De data aceasta a fost reclamat de cel înșelat, iar escrocul a fost nevoit să fugă în America.
În mod uimitor, lui Victor Lustig îi plăcea să se laude cu înșelătoriile sale și chiar scria liste pentru cei care voiau să devină escroci profesioniști. Aceste reguli încă sunt urmate de amatorii de escrocherii.
Lăcomia i-a adus sfârșitul
Ca și în cazul altor infractori de carieră, lăcomia a fost cea care l-a ruinat. A fost implicat într-o operațiune de falsificare a bancnotelor atât de vastă, încât a reușit să zdruncine economia Americii. Lustig a reușit să încalce legea până la 28 septembrie 1935. În acea seară, agentul FBI G. K Fireston i-a dat semnalul colegului său Fred Gruber. Cei doi s-au urcat în mașină și l-au „fugărit” pe conte pe nouă străzi. În cele din urmă, agenții federali și-au scos armele. Escrocul era încolțit. Potrivit Pitssburg Post-Gazzette, Lustig le-a spus celor care l-au prins: „Ei bine, băieți, aici sunt”.
Victor Lustvig a fost arestat, iar un judecător din New York l-a condamnat la 20 de ani de închisoare, potrivit smithsonianmag.com. A murit doi ani mai târziu, în închisoarea Alcatraz, din cauza unei pneumonii.
În închisoare, le-a spus investigatorilor că s-a născut în orașul austro-ungar Hostinné, la 4 ianuarie 1890. Orășelul era dispus în jurul unui turn baroc cu ceas și se află în umbra munților Krkonoše, regiune care face acum parte din Republica Cehă. Înainte să fie încarcerat. Lustig se lăuda că tatăl lui, Ludwig, a fost primarul orașului, însă în închisoare a mărturist că părinții lui erau „cei mai săraci țărani” și că l-au crescut într-o casă macabră, făcută din piatră. Victor Lustig susținea că fura pentru a putea supraviețui, dar doar de la cei lacomi, bogați și necinstiți.