TOP 5 Cele mai rare cărți din lume
30 de milioane de dolari pentru o carte! Pare o sumă ridicolă și ne-am putea întreba ce carte ar putea valora atât de mult. Răspunsul:un jurnal științific al lui Leonardo da Vinci. Și nu este singura carte care s-a vândut pentru sume fabuloase. Colecționarii de cărți vechi din întreaga lume sunt dispuși să plătească bani grei pentru cele mai rare cărți din lume-fie prime ediții ale unor cărți cunoscute, fie cărți care se mai găsesc astăzi doar în foarte puține exemplare.
Codex Leicester
Acest codex, operă a lui Leonardo da Vinci, este unul dintre jurnalele științifice ale marelui pictor și inventator. În cele 72 de pagini, codexul conține detalii despre invențiile futuriste ale lui da Vinci și observațiile sale medicale și astrpnomice. Cumpărat de Bill Gates în 1994 pentru 30 de milioane de dolari, a devenit cel mai scump manuscris vândut vreodată.
Biblia Gutenberg
Biblia Gutenberg a fost prima carte tipărită vreodată. Astăzi mai există doar 48 de copii, care valorează circa 7 milioane de dolari fiecare.
Declarația de Independență a Statelor Unite
Oricine poate citi pe Google declarația de independență a Statelor Unite, dar puțini oameni pot vedea documentul în fața ochilor. În iulie 1776 au fost făcute circa 200 de copii ale declarației, dintre care doar 26 au supraviețuit timpului. Acestea valorează circa 9 milioane de dolari.
The Birds of America
În 1820, naturalistul John Hames Audubon și-a propus să deseneze absolut toate speciile de păsări din America de Nord. Rezultatul? O colecție impresionantă de picturi numită Păsările din America.Astăzi, desenele individuale se vând cu mii de dolari, iar colecția completă a fost vândută în 2012 pentru 8 milioane de dolari.
Don Quixote
Este una dintre cele mai cunoscute și mai citite cărți din lume. Don Quixote al lui Miguel de Cervantes este însă și o carte foarte căutată de colecționari. O primă ediție a cărții (care a fost publicată în 1605) se găsește foarte greu. Un exemplar a fost vândut în 1989 pentru 1.5 milioane de dolari.