Cercetătorii au rezolvat misterul al celui mai vechi calculator din lume, mecanismul de la Antikhytera

Cercetătorii au rezolvat misterul al celui mai vechi calculator din lume, mecanismul de la Antikhytera

 Cercetătorii au folosit tehnici speciale utilizate de obicei pentru a studia fluctuațiile din curbura spațiu-timp a universului pentru a rezolva misterul mecanismului de la Antikythera, considerat cel mai vechi calculator din lume, potrivit unui nou studiu publicat în The Horological Journal, informează Newsweek.

Aceste tehnici i-au ajutat pe cercetători să determine câte găuri are unul dintre inelele rupte ale mecanismului care a apărut și în filmul Indiana Jones și cadranul destinului (2023). Mecanismul este un dispozitiv analog din Grecia antică din perioada 100-200 î.Hr. și este considerat primul calculator din lume.

A fost descoperit în 1901 într-o corabie naufragiată în largul coastei insulei grecești Antikythera. Dispozitivul ar fi fost folosit pentru a prezice pozițiile astronomice și eclipsele, din motive calendaristice și astrologice.

Una dintre piesele acestui mecanism, cunoscută sub numele de „inel calendaristic”, era folosită pentru a monitoriza zilele anului, având o gaură pentru fiecare zi, potrivit Live Science.

image

Cercetătorii cred că dispozitivul era folosit pentru a prezice poziția planetelor, a lunii și a soarelui pe cer. 

Cu toate că despre inel se știe de mai multă vreme, obiectul este parțial distrus și de aceea nu se știe sigur de câte zile era gândit să țină seama.

O echipă de la Universitatea din Glasgow a reușit să deducă numărul și locul găurilor lipsă, folosind tehnici de statistică dezvoltate de Observatorul de unde gravitaționale cu interferometru cu laser pentru detectarea undelor gravitaționale – fluctuații în spațiu-timp produse de ciocnirea unor obiecte cerești uriașe, precum găurile negre. Acum, cercetătorii cred că inelul avea 354 sau 355 de găuri, ceea ce înseamnă că cel mai probabil urma calendarul lunar cu 354 de zile folosit de grecii antici la acea vreme, în loc de calendarul solar cu 365 de zile folosit de egipteni.

„Precizia poziționării găurilor ar fi necesitat tehnici de măsurare foarte exacte și o mână incredibil de stabilă pentru a le perfora”, a spus Graham Woan, unul dintre autorii studiului. „Este o simetrie elegantă că am adaptat tehnici pe care le folosim să studiem universul azi pentru a înțelege mai multe despre un mecanism care i-a ajutat pe oameni să monitorizeze cerul cu aproape 2 milenii în urmă.”

Lui Woan, ideea de a studia mecanismul i-a venit de la youtuber-ul Chirs Budiselic, care a fost fascinat de dispozitiv de mai mult tip și a început să își creeze propria versiune cu șapte ani în urmă, dar nu era sigur câte găuri să includă, potrivit Insider.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *