Salariul mediu net pe economie în luna mai a fost de 5118 lei. Evoluția pe sectoare
În luna mai câștigul salarial mediu brut a fost 8.355 lei, cu 177 lei (-2,1%) mai mic decât în aprilie. Salariul mediu net a fost 5.118 lei, în scădere cu 99 lei (-1,9%) față de aprilie. Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7%.
Fenomenul este asemănător lunii ianuarie, când se înregistrează o scădere a câștigurilor salariale față de luna decembrie. Motivul este legat de acordarea de prime ocazionale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru drepturi în natură și ajutoare bănești, prime de Paști, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Un alt motiv, menționează INS, este legat de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte).
Indicele câştigului salarial real a fost 107,2% în luna mai 2024 față de luna mai 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% în mai 2024 față de luna aprilie 2024.
Evoluția pe sectoare
Cele mai mari scăderi ale salariilor în luna mai, s-au înregistrat (-21,8%) s-au înregistrat în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii, urmate de extracția petrolului și a gazelor naturale (-19,4%).
De celalaltă parte, cea mai mare creștere s-a înregistrat la tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (+7%)
În sectorul bugetar, în luna mai 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+10%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă). De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistență socială (+1,5%), respectiv în administraţia publică (+0,4%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.253 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.784 lei).
***