Ceaiul, mult mai vechi decât credeam. Urme de ceai, descoperite într-un mormânt imperial chinez de acum 2150 de ani
În China au fost găsite cele mai vechi rămășițe de ceai. Ele au fost descoperite în mormântul unui împărat chinez care a trăit acum mai bine de 2100 de ani-Liu Qi, al patrulea împărat din dinastia Han, a trăit între anii 188-141 î.Hr.
Până acum, cea mai veche referință scrisă la ceai datează din anul 59 î.Hr. iar cele mai vechi rămășițe ale băuturii datau din perioada dinastiei Song (960-1127 d.Hr.). Prin urmare, descoperirea aceasta schimbă complet ceea ce știau specialiștii despre istoria ceaiului.
Echipa care a făcut descoperirea spune că studiul lor arată că împărații dinastiei Han consumau în mod frecvent ceai și că exista un comerț cu ceai cu mult mai vechi decât credeau. Comparând rămășițele descoperite acum cu altele dintr-un cimitir tibetan, ei au ajuns la concluzia că ceaiul se transporta din China către Asia Centrală și platoul tibetan încă de acum 2000 de ani, când o ramură a Drumului Mătăsii trecea prin Tibetul de vest.
Anterior, cele mai vechi înregistrări ale comerțului cu ceai pe ruta Drumului Mătăsii datau din vremea dinastiei Tang (618-907).
„Aceste date indică faptul că ceaiul făcea parte din comerțul cu produse de lux, alături de textile, care circulau pe Drumul Mătăsii acum 2000 de ani și erau tranzacționate până în Tibet”, arată studiul.
Astăzi, ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume după apă, consumată în mod regulat de ¾ din populația lumii.