Un sfert din toți copiii din UE, expuși riscului de sărăcie

Un sfert din toți copiii din UE, expuși riscului de sărăcie

Eurostat a constatat că aproape 20 de milioane de copii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2023

Cifrele generale maschează diferențe considerabile la nivelul UE. România și Spania au cel mai mare risc din UE, cu cifre de 39% și, respectiv, 34,5%. Prin comparație, Slovenia 10,7%, Finlanda 13,8% și Țările de Jos 14,3% au cele mai scăzute rate.

Indicatorul „risc de sărăcie sau excluziune socială” (AROPE) combină o cifră a riscului de sărăcie, a deprivării materiale și sociale severe și, sau traiul într-o gospodărie cu intensitate foarte scăzută a muncii. Peroanele sunt incluse o singură dată chiar dacă fac parte din mai multe categorii.

Gradul deprivării materiale se măsoară dacă o gospodărie este lipsită de șapte din 13 indicatori, cum ar fi capacitatea de a plăti facturile pentru utilitățile de bază sau chiria, capacitatea de a încălzi locuința etc.

Planul de acțiune pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale și-a stabilit obiectivul de a scoate 15 milioane de persoane din sărăcie sau excluziune socială până în 2030, iar cel puțin 5 milioane ar trebui să fie copii.

Pandemia COVID-19 și inflația au îngreunat drumul către această țintă.

În prezentarea Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a Orientărilor sale politice 2024 – 2029 către Parlamentul European (18 iulie), ea a promis o „prima strategie a UE împotriva sărăciei”.

Orientările solicită un nou impuls pentru progresul în echitatea socială, cu un nou plan de acțiune privind punerea în aplicarea ”Pilonului european al drepturilor sociale.”

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *