Dieta de-a lungul istoriei: bună, rea sau înspăimântătoare
Dietele vin și pleacă, sunt sau nu la modă, dar ideea de a ține dietă este destul de veche. De la Președintele Taft, la Victoria Beckham, și de la dieta cu grepefruit până la Slim-Fast (slăbește repede), iată câteva momente faimoase în istoria dietei.
1820-Lodul Byron popularizează dieta pe bază de oțet și apă, care presupune consumarea apei amestecate cu oțet de mere pentru a slăbi.
1903-Președintele american William Howard Taft decide să slabească după ce a rămas blocat în cadă la Casa Albă
1925-Compania de țigări Lucky lansează campania “Reach for a Lucky instead of a sweet” (în traducere-dorește-ți mai mult o țigară decât ceva dulce). Campania încerca să vândă ideea că nicotina suprimă nevoia de dulciuri și că un fumător nu se va îngrășa așa de repede ca un nefumător.
1930-Dieta cu grepfrut, cunoscută și ca dieta Hollywood, cucerește lumea bună de peste Ocean. Această dietă era bazată pe un plan de scădere a caloriilor mâncate prin consumarea la fiecare masă a unei grapefruit.
1950-Apare dieta bazată pe supă de varză. Aceasta consta în consumarea zilnică a unei cantități de supă de varză. Rezultatele erau ”garantate”:pierderea a 5-8 kilograme într-o săptămânii.
Pe la mijlocul anilor `50 a apărut o legendă urbană potrivit căreia celebra cântăreață Maria Callas ar fi slăbit foarte rapid pe baza unei diete înspăimântătoare-dieta tenie. Mai exact cântăreața a slăbit peste 30 kg după ce ar fi înghițit o pastilă care conținea acest parazit intestinal.
1963-Este înființată compania Weight Watchers care oferă o sumedienie de produse și metode pentru slăbit. Compania a fost fondată de Jean Nidetch care se autodescria drept o casnică supraponderală obsedată de dulciuri.
1970-Apare controversata dietă Sleeping Beauty, încercată se pare chiar de regele rock-and-roll-ului, Elvis Preasley. Dieta presupunea sedarea persoane în timpul somnului.
1975– Un medic din Florida creează Dieta Cookie (prăjitură). Aceasta era un plan de nutriție care presupunea să mănânci niste prăjiturele realizate cu un amestec de aminoacizi. Cel mai mare impact l-a ajut la Hollywood.
1977-Apare dieta Slim Fast. Aceasta este bazată pe o serie de băuturi-shake-uri care trebuiau să înlocuiască unele mese. Mulți nutriționiști nu sunt de acord cu această dietă pentru că aceste shake crează sincope în regimul alimentar normal.
1978-Este creată dieta Scarsdale de către Herman Tarnower, medic cardiolog american. Numele regimului nu vine de la cel al doctorului care l-a conceput, ci de la orasul in care specialistul l-a studiat si l-a inventat. Fiind un regim foarte restrictiv, se pot pierde pana la 9 kilograme in doua saptamani, dacă este ținut așa cum l-a conceput dr. Tarnower. Este o dietă hipocalorica, foarte strictă, cu continut scazut de lipide si carbohidrati, ce are impus meniul pe 14 zile, in care micul dejun contine grepfruit, iar pranzul si cina o combinatie de carne si legume.
1979-Apare medicamentul de slăbit Dexatrim. După ce au fost raportate mai multe cazuri de accident vascular cerebral, medicamentul în formula inițială a fost retras, însă pe piață există alte medicamente care conțin aceeași substanță, dar într-o concentrație mult mai redusă.
1980-Un popular medicament care suprima pofta de dulciuri numit de AYDS este retras de pe piață după ce apăruse criza provocată de SIDA
1982-Frenezia exercitiilor aerobice ajunge la maximum după ce Jane Fonda lansează primul videoclip cu exerciții. Tot ea este responsabilă și de celebra frază „no pain, no gain”
1983– Harvey și Marilyn Diamond publică lucrarea Fit for Life, care interzice consumarea carbohidratilor complecși și a proteinelor în timpul aceeași mese.
1988-Celebra prezentatoare TV Oprah apare în timpul show ei tv îmbrăcată într-o pereche de blugi marimea 10 (Eur:38-40) și purtând după ea un cărucior cu 30 de kg de grasime. Ea a vorbit atunci publicului ei cum a slăbit cu o dietă bazată pe lichide
1991-Campaniile pentru slăbit determină ca unul dintre cei mai mari producători de Fast Food din SUA, McDonald`s, să lanseze un produs low-fat-McLean Deluxe.
1993-Doctorul Robert C. Atkins, MD, publică lucrarea Dr. Atkins’ New Diet Revolution, o dietă bazată pe consumul de proteine și carbohidrați.
1994-Apare prima lege care obligă producătorii de alimente să pună pe eticheta produselor lor valorile nutritive ale acestuia
1995-Devine celebră dieta Zone, care prevede un raport specific de carbohidrati, grasimi, proteine si la fiecare masa.
1999– Victoria Beckham începe tendința de a ajunge la greutatea normală de dinaintea sarcinii, după nașterea primului ei fiu, Brooklyn.
2000-Actrița Gwyneth Paltrow promovează o dietă macrobiotica, care este în fapt un plan japonez destul de restrictiv, bazat pe cereale integrale și legume.
2003-Doctorul Arthur Agatston lansează dieta South Beach, care este una mai moderată decât cea a doctorului Atkins, dar care a stârnit din nou controverse
2004– În SUA se interzice vânzarea de medicamente de dieta si suplimente care contin Ephedra după ce acest produs a fost depistat că are legătură cu atacurile de cord. Tot in acest an se lansează show de televiziune The Biggest Loser, în care candidații câștigă în funcție de cât de mult pierd în greutate.
2006– Beyonce admite că a folosit dieta Master Cleanse, un amestec de apă caldă, suc de lămâie, sirop de arțar și piper cayenne pentru a slăbi 10 kg pentru sesiunea foto a publicației Dreamgirls.
2007– Medicamentul Alli este lansat pe piață. Acesta necesită prescripție medicală și este luat în timpul meselor pentru a menține scăzut nivelul de absorbție a alimentele pe care le mănânci.
2011-Apare controversata dietă HCG, care combină un medicament de fertilitate, cu un regim strict de 500-800 de calorii pe zi.
Departe de a înșira toate evenimentele legate de ideea de dietă, această listă încearcă doar să redea două concluzii:
1. faptul că obezitatea, ingrasarea si sedentarismul sunt probleme majore ce afectează sănătatea societății de azi
2. slabitul a devenit o necesitate, dar în spatele acestei s-a dezvoltat o adevărată industrie care uneori poate dăuna sănătății la fel de mult ca obezitatea. Raspunsul tine echilibru…