Asasinarea liderului politic al Hamas în Iran împinge Orientul Mijlociu într-o incertitudine periculoasă
Asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în capitala iraniană Teheran reprezintă o dezvoltare majoră care, potrivit CNN, aruncă războiul dintre Israel și grupul militant într-o fază imprevizibilă și periculoasă.
(Citește și: ”Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Teheran”)
Moartea lui Haniyeh este, atât din punct de vedere strategic, cât și simbolic, o lovitură dramatică pentru Hamas, eliminând cea mai publică figură a sa, care a condus operațiunile politice ale grupului în timp ce trăia peste mări. El este al doilea lider al unui grup susținut de Iran asasinat de Israel în ultimele 24 de ore, al doilea fiind cel mai înalt comandant militar Hezbollah, Fouad Shukr, ucis în Beirut, capitala Liban.
(Citește și: ”Israel a lovit și Hezbollah, la periferia Beirut. Ținta vizată: comandantul militar Fouad Shukr”)
Hamas acuză Israel și promite că moartea liderului său ”nu va fi în zadar”
Într -o declarație, Hamas a acuzat Israel că l-a vizat pe Haniyeh și garda sa de corp într -o „lovitură” asupra clădirii în care stătea în Teheran, unde a participat, marți, la ceremonia de inaugurare a noului președinte iranian.
Oficialii Hamas au declarat că ”moartea lui Haniyeh nu va fi în zadar” și a descris uciderea ca o„ escaladare gravă” a conflictului cu Israel. Liderul suprem al Iran a spus că este „de datoria noastră să cerem sânge pentru dragul nostru invitat”.
Mass -media iraniană de stat, IRNA, a declarat că lovitura a avut loc în jurul orei locale 02.00, implicând un „proiectil ghidat în aer”.
Israel nu comentează atacul din Iran, dar confirmă atacul din Liban
Armata Israel a spus că nu comentează rapoartele din mass -media străine, deși înalți oficiali au promis anterior să elimine Hamas și conducerea sa ca răspuns la atacul grupului din 7 octombrie asupra Israelului. Ulterior, armata a spus că „efectuează o evaluare a situației”.
În schimb, Israel a confirmat că a efectuat marți o lovitură în Beirut, Liban, care l-a ucis pe comandantul Hezbollah Fouad Shukr, pe care l-a învinovățit pentru atac mortal din Înălțimile Golan de sâmbăta trecută. Asasinarea lui Shukr aeste cea mai gravă escaladare israeliană în confruntarea sa cu puternicul grup militant libanez, de când conflictul a repornit cu intensitate, în octombrie anul trecut.
Reacțiile din Regiune – marii jucători încă tac
Acest atac dublu, cu rachete lansate cătree Iran și Libia la câteva ore una de alta, escaladează tensiunile pe mai multe fronturi și vor provoca temeri reînnoite ale unui război complet care stă să izbucnească în Orientul Mijlociu, deși reacțiile din regiune sunt, deocamdată, în linii previzibile.
Qatar, care găzduieşte conducerea politică a Hamas din care făcea parte şi Haniyeh, a condamnat o „crimă odioasă” şi a avertizat împotriva unei „escaladări periculoase” în regiune. Doha a denunţat un „asasinat” care reprezintă o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi dreptului umanitar”, potrivit unui comunicat al Ministerului său de Externe.
Guvernul taliban din Afganistan a deplâns „o mare pierdere”, iar miliţia rebelilor houthi din Yemen s-a referit la rândul său la liderul Hamas ca la un martir.
În Cisiordania, mişcările palestiniene au făcut apel miercuri la o grevă generală în teritoriile palestiniene.
Au dispărut speranțele pentru încheierea unui acord de încetare a focului în Gaza
Marea problemă a acestor lovituri este că taie orice speranță de încheiere, în viitorul apropiat, a unui acord de încetare a focului și pentru un schimb de ostatici în Gaza, pe fondul unei crize umanitare catastrofale în teritoriile palestiniene.
Haniyeh, unul dintre negociatorii Hamas la discuțiile vizând încetarea focului în Gaza, este al doilea lider principal al Hamas care a fost ucis de la începerea războiului din Gaza.
În ianuarie, grupul a declarat că șeful adjunct al biroului său politic, Saleh Al Arouri, a fost ucis într -un atac aerian israelian din Beirut. Arouri a fost unul dintre fondatorii aripii militare a lui Hamas, brigadele Izz ad-din al-Qassam.
Apar, inclusiv în Israel, temeri de război total
Loviturile din Teheran și din Beirut sunt semnificative atât în ceea ce privește sincronizarea, cât și locația lor.
Generalul de brigadă (Res.) Assaf Orion, cercetător principal al Institutului Israel pentru Studii de Securitate Națională, a declarat că cele două decese „cresc probabilitatea unui răspuns pe axa, adăugând Iran și grupurile sale poxi în meniu.”
Iran a petrecut ani investind în grupuri proxi regionale, formând ceea ce occidentul numește „Axa rezistenței”- o alianță anti-Israel și anti-occidental. Iran a furnizat acestor grupuri bani, arme și instruire, deoarece Teheran a căutat să-și lărgească influența în Orientul Mijlociu. Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat că Iranul consideră că este datoria sa să răzbune uciderea lui Haniyeh, deoarece a fost asasinat pe pământul iranian.
SUA spun că nu au știut nimic
Casa Albă a spus că a văzut rapoartele despre moartea lui Haniyeh, dar au refuzat să comenteze imediat acțiunile Israel.
Aflat în drum spre Filipine, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că nu crede că războiul din Orientul Mijlociu este inevitabil, dar dacă Israelul ar fi atacat, Statele Unite ar ajuta la apărarea acestuia.
Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat mai târziu că SUA nu au fost „conștiente sau implicate” în loviturile din Iran sau Libia. În declarațiile de presă, Blinken a spus că nu va specula asupra impactului asasinării lui Haniyeh.
***