O comisie bipartizană a Congresului solicită o creștere masivă a capacității de apărare a SUA
Șansele Americii de a lupta într-un război major sunt cele mai mari din ultimii 80 de ani, iar armata sa nu este pregătită pentru un conflict. Aceasta este concluzia unui grup bipartizan însărcinat de Congres să revizuiască strategia de apărare a SUA.
Raportul comisiei – aproape 100 de pagini – relevă o criză de încredere în securitatea națională americană, arată Defence News.
„Națiunea americană nu este pregătită astăzi”
Comisia formulează reproșuri la adresa Pentagon, pe care îl consideră ”prea greoi”, Congresului, pe care îl consideră ”prea partizan” și a mai multor administrații despre care spune că au fost ”prea îngăduitoare pentru a aborda amenințările” din China, Rusia și țările din Orientul Mijlociu.
„Națiunea americană a fost pregătită ultima dată pentru o astfel de luptă în timpul Războiului Rece, care s-a încheiat în urmă cu 35 de ani”, se arată în raport. „Națiunea nu este pregătită astăzi.”
La fiecare patru ani, Congresul adună un grup de experți externi pentru a revizui strategia națională de apărare a țării. Scopul este ca un consiliu independent să evalueze starea de fapt, așa cum un contabil auditează registrele unei companii.
Pentru a face acest lucru, cei opt membri ai comisiei au discutat cu parlamentari, cu aliați ai SUA, cu membri ai administrației și lideri ai Pentagonului, inclusiv cu secretarul și secretarul adjunct al apărării.
Stagnare a capacității de apărare a Statelor Unite
Raportul comisiei trebuia prezentat Congresului către sfârșitul anului, dar grupul a încheiat mai devreme cercetarea, astfel încât constatările sale să poată fi luate în considerare în alegerile prezidențiale.
Atât momentul, cât și tonul sunt o încercare de a îndepărta atenția publicului de la problemele interne, cum ar fi starea granițelor și a economiei, a spus Jane Harman, fostă congresmană democrată din California și președinte a comisiei. Ea a numit amenințările de securitate ale Americii ca fiind „intermitent în roșu”. În ochii ei, America se confruntă cu o lume mult mai periculoasă, cu concurenți care fie sunt mai dispuși să poarte un război, în cazul Rusiei, fie sunt aproape de a fi un egal militar al Statelor Unite, în cazul Chinei.
Dar, pe măsură ce aceste amenințări au apărut – sau chiar au fuzionat, având în vedere că mulți dintre adversarii Americii lucrează acum mai strâns împreună – raportul susține că SUA nu au devenit mai puternice proporțional.
În schimb, raportul scrie că țara a procedat în mare măsură ca de obicei, sau chiar cu mai multe disfuncționalități. Exemplele includ bugete care sunt prea mici, facturile de cheltuieli aprobate prea târziu, arme vechi preferate în detrimentul celor noi și un public care fie nu este conștient de provocările cu care se confruntă America, fie nu este motivat să răspundă.
”Descurajarea integrată” nu funcționează
Mai mult, în timp ce Strategia Națională de Apărare impune „descurajare integrată” sau utilizarea mai multor instrumente decât puterea militară pentru a preveni conflictele, comisia a constatat că abordarea nu este clar definită sau coordonată.
„Statele Unite încă nu reușesc să acționeze cu urgența necesară între administrații și fără a ține cont de partidul de guvernare”, se arată în raport. Membrii comisiei, care au fost numiți în mod egal de republicani și democrați, au fost cu toții de acord cu concluziile raportului.
Nici SUA nu au atins ținta de cheltuieli militare
Argumentele lor seamănă cu cele folosite de avocații structurilor de apărare din Washington, cum ar fi senatorul Roger Wicker, care spun că țara trebuie să cheltuiască mult mai mult pentru apărare. Mulți dintre ei, inclusiv cei care au scris acest raport, folosesc Războiul Rece ca exemplu sau pretext.
În timpul unei perioade de dezvoltare a apărării – sub președintele Ronald Reagan – SUA au cheltuit 6,8% din PIB pentru apărare. Acum cheltuiește aproximativ 3%, deși în termeni reali cheltuielile pentru apărare au atins maximul istoric în timpul războaielor împotriva terorii de la începutul acestui secol, potrivit datelor Centrului pentru Evaluări Strategice și Bugetare.
Ultimul raport al comisiei, care a evaluat Strategia Națională de Apărare din 2018, a recomandat creșterea bugetului apărării cu 3% până la 5% în fiecare an, o țintă pe care SUA nu au atins-o.
Unul dintre cele mai recente obstacole a fost înțelegerea încheiată anul trecut pentru a evita un default guvernamental, care a plafonat majorările bugetului Pentagonului la 1%, de fapt o reducere dacă se ține cont de inflație.
De la debutul războiului din Ucraina, SUA au adoptat mai multe proiecte care au conținut sume uriașe de securitate – cel mai recent, una de 95 de miliarde de dolari în aprilie, care includea finanțare pentru sprijinirea Kievului, Israelului și țărilor din Indo-Pacific.
Acești bani nu sunt incluși din punct de vedere tehnic în bugetul anual de apărare, dar au alimentat industria de apărare a Americii.
Soluțiile propuse de comisie
Dar legislația și banii nu fac nimic pentru a rezolva ceea ce comisia consideră a fi cea mai mare problemă a Americii: frontul intern. Armata nu recrutează atât de mulți oameni pe cât dorește, deși îi reține mai bine pe cei care i s-au alăturat deja.
În timpul Războiului Rece, mai arată raportul, ratele de impozitare mai ridicate pentru întreprinderi și pentru cei cu venituri mari au făcut mai ușor să susțină un buget mai mare pentru apărare. Combinația dintre un public mai puțin mobilizat, impozite mai mici și datorii guvernamentale mult mai mari îngreunează consolidarea apărării, susține raportul.
Raportul comisiei conține un capitol cu recomandări. Acestea se încadrează în câteva categorii principale.
Primul este de a reevalua sistemele de achiziție ale Pentagon. Liderii Departamentului de Apărare ar trebui să aibă mai multă libertate de a anula achiziții mai puțin relevante. De asemenea, Departamentul Apărării ar trebui să-și schimbe practicile de achiziție– un punct argumentat de o comisie separată a Congresului la începutul acestui an – pentru a încheia achizițiile mai rapid și a lucra mai mult cu companii de apărare netradiționale, care construiesc din ce în ce mai multe arme inovatoare.
Un al doilea punct se referă la cheltuieli. Congresul ar trebui să adopte „imediat” un proiect de lege suplimentar pentru apărare, astfel încât SUA să poată construi mai multe echipamente, să întărească zonele amenințate de China și să cumpere mai multe arme, în special muniții.
Poate cel interesant, comisia spune că Congresul ar trebui să renunțe la plafoanele bugetare care împiedică cheltuielile pentru apărare în acest an.
Măsuri impopulare pentru un obiectiv: ”Armata americană să poată lupta în mai multe teatre simultan”
În cele din urmă, SUA ar trebui să ia în considerare modalități nepopulare din punct de vedere politic de a plăti pentru aceste reforme. Una ar fi taxele mai mari. Un altul este reformarea programelor sociale, ale căror costuri se preconizează că vor crește până la sfârșitul deceniului.
Rezultatul ar fi o forță capabilă nu doar să protejeze patria, să ducă un război major și să prevină altul. Având în vedere amenințarea Rusiei, Chinei și Iranului în Orientul Mijlociu, armata americană ar trebui să poată lupta în mai multe teatre simultan, arată raportul comisiei.
***