Ministerul Economiei pregătește reglementări pentru combaterea închirierii locuințelor ca spații de cazare pentru turiști
Ministerul Economiei lucrează la un set de propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor de cazare neclasificate, a anunțat ministrul Radu Oprea după o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Turismului.
”M-am întâlnit cu partenerii din Consiliul Consultativ al Turismului pentru a discuta provocările pe care le au în acest moment. O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, a declarat ministrul.
(Citește și: Explozie a rezervărilor turistice prin intermediul platformelor: cele mai populare regiuni și reversul medaliei în orașele ”asediate”)
Cum pun alte state problema: limitarea închirierilor online pentru a crește accesul localnicilor la locuințe la prețuri decente, nu pentru a ajuta companiile din turism
Problema turismului prin închierea spațiilor de cazare oferite de localnici de la destinație, în locuințe deținute de persoane fizice, a devnit o problemă în numeroase state din lume, în special din Europa.
Aceste locuințe intrate în circuitul turistic au crescut insuportabil prețul apartamentelor și caselor, precum și chiriile din orașele cu flux mare d eturiști.
Cazările în locuințe închiriate pe termen scurt prin intermediul platformelor online au explodat în primul trimestru al acestui an. Avansul de 28,3 %, comparativ cu același interval din 2023, confirmă trendul de accelerare a acestui tip de turism înregistrat după pandemie. Un număr de 123,7 milioane de nopți au fost rezervate astfel de către europeni, prin intermediul platformelor de genul Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor, în T1.
Reacția localnicilor confruntați cu criza locuințelor și un cost al vieții greu de suportat
Boom-ul închirierilor pe termen scurt din Europa a determinat zone turistice în trend, precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin, să anunțe restricții ale acestor închirieri pe care mulți rezidenți locali le consideră responsabile de criza locuințelor și scumpirea chiriilor, relatează Reuters.
Protestele împotriva turismului au cuprins Europa în această vară, cu demonstrații care au avut loc în Țările de Jos, Grecia și, desigur, Spania, iar analiștii spun că resimt tot mai puternic resentimentele localnicilor, ceea ce ar putea duce la o imagine negativă a acestor destinații turistice.
În Spania, care se numără printre primele trei cele mai vizitate țări din lume, au avut loc proteste în Barcelona și Mallorca la începutul acestei luni, în cadrul cărora s-a scandat „Turiști, plecați acasă la voi, nu sunteți bineveniți aici!”. Administrația locală s-a angajat să interzică închirierile pe termen scurt până în 2028.
În centrul protestelor se află problema tot mai mare a creșterii chiriilor și a prețurilor locuințelor, ceea ce a făcut ca pentru unii locuitori să fie aproape imposibil să devină proprietari.
Carlos Ramirez, profesor de școală în Barcelona, nord-estul Spaniei, economisește de ani de zile pentru prima sa casă și câștigă un salariu „decent” de la stat, spune el. Însă prețurile din capitala catalană cresc vertiginos și Ramirez, în vârstă de 26 de ani, se teme că nu-și va mai pemrite să locuiască aici. „Toată lumea pe care o cunosc locuiește aici”, a declarat el pentru CNN. „Dar singurul mod în care îți poți permite să locuiești acum în Barcelona este să împarți locuința cu două, trei, patru persoane”.
Și alte țări au încercat să reglementeze acest sector în creștere rapidă. În Franța, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a declarat anul trecut că se lucrează la planuri pentru a elimina o lacună fiscală de care beneficiază închirierea pe termen scurt, în timp ce Italia a anunțat intenția de crește impozitelor pentru proprietarii care închiriază mai multe apartamente.
(Citește și: Protest masiv în Barcelona împotriva turismului excesiv)
Pregătirea pentru târgurile internaționale de turism
Totodată, el anunţă că pregătirile pentru participarea la târgurile internaţionale de turism din ultima parte a acestui an se află ”în linie dreaptă şi au fost deja lansate discuţiile cu privire la evenimentele de profil la care România va participa.
”Dorim să ne pregatim cât mai bine pentru a maximiza efectele prezenţei noastre la aceste târguri. Pentru anul viitor au fost deja lansate discuţiile cu privire la evenimentele de profil la care România va participa. Membrii asociaţiilor patronale au ales ordinea târgurilor astfel încât, în funcţie de bugetul pe 2025, să nu fie ratat niciun târg important”, afirmă Radu Oprea.
****