Ministerul Finanțelor pregătește limitarea tranzacțiilor în numerar pentru persoanele datoare la stat. Alte măsuri aflate în lucru

Ministerul Finanțelor pregătește limitarea tranzacțiilor în numerar pentru persoanele datoare la stat. Alte măsuri aflate în lucru

Contribuabilii care au datorii la buget şi poprire pe conturi ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac cu numerar, până la plata debitelor, a declarat joi seara ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

”Din 51 de miliarde creanţe bugetare, neîncasate la buget, România a încasat 7 miliarde de lei, tocmai pentru că aceste plăţi în numerar care există… dar repet, numai pentru cei care au popriri pe conturi, numai pentru această situaţie s-ar putea aplica această restricţie a plăţilor în numerar pentru că trebuie să introducem această disciplină în ceea ce priveşte plata contribuţiilor faţă de buget”, a afirmat Marcel Boloş, citat de News.ro.

Cum ar putea opera limitările impuse pentru datornicii la stat

”Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar pe perioada în care au poprirea. Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, şi se ridică această limită şi poţi să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Marcel Boloş.

Ministrul a explicat că datornicii la buget au ca modalitatea eşalonarea simplificată a plăţii datoriilor. 

”Este un lucru de normalitate ca aceste impozite şi taxe datorate bugetului să fie achitate bugetului (…) Se pot achita în continuare în numerar impozitele şi taxele, fără niciun fel de dificultate”, a adăugat ministrul.

Despre CNP-ul fiscal: Este opțional

Aaşa-numitul CNP fiscal este ”un sistem opţional, care nu obligă pe nimeni”, a explicat ministrul Boloș, în urma numeroaselor controversa provocate de această idee. ”Nu este un model pe care România l-a inventat, este un model care este practicat în ţările membre ale UE, este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a gapului de impozite şi taxe şi este în favoarea mediului de afaceri”, susţine Marcel Boloş.

”Am respectat ceea ce domnul prim-ministru a dispus, şi anume să avem o consultare cu mediul de afaceri şi după aceea să punem în dezbatere publică proiectul de Cod de Procedură Fiscală, lucru pe care l-am făcut. (…) Împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri am dezbătut problema acelui cod de identificare fiscală, pentru că mediul de afaceri este cel care are un prim interes ca să eliminăm din concurenţă pe cei neloiali şi pentru cei care sunt corecţi şi cinstiţi în piaţă şi îşi plătesc impozitele şi taxele este o prioritate ca toată lumea să devină cinstită. Altminteri, cei care nu îşi plătesc impozitele şi taxele devin un competitor neloial în piaţă”, a afirmat Marcel Boloş.

Numărul de identificare digitală

Proiectul de OUG propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru ”funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice”.

Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP.

Nota de fundamentare spune că la solicitarea persoanei fizice, acest număr va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual” fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon).

Proiectul mai prevede faptul că odată cu solicitarea deschiderii unui cont bancar, a unui cont de plăți sau închirierea unei casete de valori, instituțiile de credit, instituțiile de plată şi instituțiile emitente de monedă electronică vor transmite organului fiscal central solicitarea de atribuire a numărului de identificare fiscală sau, după caz, a codului de înregistrare fiscală, pentru persoanele fizice nerezidente sau pentru persoanele juridice care nu deţin cod de identificare fiscală.

Conform proiectului, o persoană nerezidentă care nu deține cod numeric personal și este subiect într-un raport juridic fiscal, va trebui să se înregistreze fiscal și să primească un număr de identificare fiscală unic pe care îl va utiliza pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *