NASA a descoperit apă în stare lichidă pe Marte

NASA a descoperit apă în stare lichidă pe Marte

Agenția aerospațială americană, NASA, a anunţat că pe planeta Marte a fost descoperită apă în stare lichidă. Michael Meyer, cercetător principal pentru programul de exploare al planetei Marte, susține că prezența apei în stare lichidă pe Marte are implicații astrobiologice, geologice și hidrologice și poate influența major explorările umane ulterioare.

Apă lichidă curge în lunile de vară pe pereţii craterelor şi stâncilor ceea ce indică că pe Marte ar putea fi forme de viaţă,  a anunţat NASA, citată The Guardian. Imagini făcute de pe orbita planetei de nava Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) arată urmele lăsate vara de apă. Aceste pete lungi şi întunecate au în unele cazuri lungimi de sute de metri. Ele dispar însă toamna, pe măsură ce temperatura scade.

Probele sugerează că apa apare și dispare pe Marte odată cu anotimpurile marțiene. Studiul a fost făcut de cercetători de la NASA, Johh Hopkins, Universitatea din Arizona și laboratorul de planetologie din Nantes, și este prezentat live într-o conferință de presă de către NASA.

În prezent, NASA controlează cinci misiuni de explorare pe orbită și la suprafața Planetei Roșii — roverele robotizate Opportunity și Curiosity, care au ajuns la suprafața lui Marte în 2004 și respectiv 2012, precum și sondele orbitale Mars Odyssey, MRO și MAVEN (Mars Environment and Volatile Evolution).

Mars Odyssey a ajuns pe orbita lui Marte în 2001, MRO în 2006, iar MAVEN tocmai a împlinit un an de când se află pe orbita Planetei Roșii.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *