Cum au luat-o în 1981 pe drumuri diferite Grecia şi România. Povestea falimentului de pe timpul lui Ceauşescu şi cum şi-a plătit România datoria la FMI
Anul 1981 este unul simbolic pentru istoria moderna a Greciei, dar si a Romaniei. In acel an, cele doua tari se alegeau cu doua destine total diferite. Grecia dobandea calitatea de membru al Uniunii Europene dupa o dezbatere parlamentara fulminanta intre Karamanlis si Papandreou, membrii celor doua familii care dirijau Grecia.
Tot in acel an, Romania intra in incapacitate de plata si se abona la o linie de credit a FMI-ului. In timp ce Grecia cunostea aerul placut al Europei Occidentale, Romania incepea sa respire mirosul ranced al saraciei, sa traiasca in frig si pe rationalizare. Marele succes al propagandei regimului ceausist a fost sa convinga populatia ca sacrificiile sale au facut ca Romania sa fie singura tara care isi restituia inainte de termen datoriile externe, ingreunata de oculta economica ce urmarea colonialismul si imperialismul.
Grecia a intrat marti in incapacitate de plata, fiinmamud prima tara a zonei euro care nu isi onoreaza datoriile fata de creditorii externi. Dinspre guvernul de la Atena au venit multe acuze fata de conditiile austere impuse de Bruxelles pentru deblocarea ajutoarelor financiare. Marele succes al propagandei Syrizei a fost acela de-a convinge populatia ca poate mentine Grecia in zona euro fara masurile de austeritate si fara a-si mai plati datoriile.
In 1981, Grecia si Romania au luat-o pe cai opuse dar privind la fel Occidentul, adica atat cu admiratie cat si cu neincredere. Diferenta este ca Romania o facea in 1981 in plina dictatura comunista iar Grecia o face si dupa 34 de ani de Uniune Europeana, dupa investitii uriase si acces facil la capital strain.