Cine sunt viitorii regi ai Europei?
La începutul secolului XX, în Europa existau doar trei state republicane (Franța, Elveția și San Marino);restul erau monarhii. Situația avea să se schimbe după Primul Război Mondial, eveniment care pune în mișcare un fenomen amplu de schimbare a regimurilor europene. Astăzi, în Europa mai rămân doar 10 state monarhice:Belgia, Danemarca, Lichtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie (Andora și Vaticanul au un statut monarhic diferit). Acestea sunt ultimele dinastii europene care au supraviețuit răspândirii curentului republican sau revoluțiilor secolului XX. Și, pentru că în niciunul dintre aceste state nu se pune serios problema renunțării la monarhie, e important să știm cine sunt cei care urmează să moșteanească tronurile. Cine sunt, prin urmare, viitorii regi și regine ai Europei?
Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei, s-a născut pe 20 iulie 1973. El a devenit moștenitor prezumtiv în 1991, când tatăl său a urcat pe tron ca Harald al V-lea. În tinerețe, prințul Haakon a servit în Marina Regală, apoi a urmat cursurile unei universități americane, cu o specializare în științe politice;a mai studiat și la London School of Economics, unde a terminat un program de master în studii de dezvoltare. Prințul norvegian s-a căsătorit cu Mette-Marit Tjessem Høiby, o femeie de rând și mamă singură, în 2001. La momentul respectiv, căsătoria a dat naștere unor dezbateri în societatea norvegiană, mulți fiind de părere că alegerea prințului nu ar fi fost pe măsura statutulu său. S-a spus despre aleasa lui că, pe lângă faptul că avea deja un copil – fără a fi căsătorită, ea ar fi fost implicată în scena muzicii Rave din Oslo, unde există o importantă subcultură a drogurilor, și că tatăl fetiței sale era condamnat pentru infracțiuni legate de droguri. În timp, dezbaterea publică s-a calmat, iar populația a acceptat-o pe soția prințului moștenitor.
Victoria, prințesa moștenitoare a Suediei, este fiica actualului Rege Carl Gustav XVI. Născută pe 14 iulie 1977, Victoria va deveni a patra regină din istoria Suediei și prima care să ocupe această poziție din anii 1720. Ea a devenit moștenitor prezumtiv în 1979, oficial din 1980, când a fost modificat Actul de Succesiune pentru introducerea dreptului de primogenitură absolută. În lipsa acestei modificări, prinț moștenitor ar fi devenit fratele ei mai tânăr. Prințesa Suediei a studiat la o universitate din Franța, apoi în Statele Unite ale Americii la Yale, dar și în Suedia, la universitatea Uppsala;a urmat, de asemenea, studii în politica guvernării și diplomație.
Prințul William, duce de Cambridge, născut în 1982, este cu siguranță cel mai cunoscut prinț european. Teoretic, el nu este moștenitorul direct al tronului Marii Britanii, ocupat în prezent de bunica sa, Elisabeta a II-a. Tronul ar urma să-i revină tatălui său, prințul Charles, însă statisticile arată că englezii ar prefera ca Charles să renunțe la tron în favoarea fiului său, considerat un mai bun reprezentant al generației actuale. Absolvent al prestigioasei universități St. Andrews, prințul William a urmat o carieră în armată, unde a fost pilot de elicopter. El și-a încheiat serviciul militar în toamna anului 2013, la scurt timp după nașterea primului său copil. În anul 2011, William s-a căsătorit cu Kate Middleton, provenită dintr-o familie britanică de rând, dar bogată, iar nunta lor a fost numită cel mai important eveniment regal din Europa ultimilor decenii.
Frederik, conte de Monpezat, este prințul moștenitor al tronului danez. Născut în mai 1968, el este fiul Reginei Margrethe II a Danemarcei. Prințul a studiat la Universitatea Aarhus, apoi la Harvard, urmând o specializare în științe politice. În 2003, mama sa i-a dat permisiunea de a se căsători cu Mary Elizabeth Donaldson, o australiancă pe care prințul o cunoscuse cu trei ani în urmă, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Nunta a avut loc în mai 2004 la Copenhaga, iar cuplul are astăzi patru copii.
Alois Philipp Maria, născut în iunie 1968, este fiul Prințului Hans Adam II de Lichtenstein și moștenitor prezumtiv al micului principat din centrul Europei. Tronul celuilalt mic principat european, ducatul de Luxemburg, va reveni prințului Guillaume, născut în 1981.
Cele mai tinere prințese moștenitoare ale Europei
Prințesa Elisabeta, ducesă de Brabant, este prințesa moștenitoare a regatului Belgiei. Născută în 2001, este primul copil al Regelui Filip și al Reginei Matilda, care au devenit monarhi în iulie 2013, după abdicarea lui Albert II. Alături de Catharina-Amalia, moștenitoarea tronului Olandez (fiica regelui Willem-Alexander, născută în 2003), este una dintre cele mai tinere prințese din Europa. Lor li se alătură Leonor, prințesa de Asturias, fiica Regelui Felipe VI al Spaniei, născută în anul 2005.
Cel mai tânăr prinț moștenitor al Europei este fiul Prințului Albert II de Monaco, născut în decembrie 2014.