Guvernul recalculează în creștere impactul majorării pensiilor: 28,5 mld. lei, anual
Impactul anual al majorării pensiilor a fost recalculat la aproape 28,5 de miliarde de lei, față de estimarea inițială, de 25 de miliarde de lei, conform datelor prezentate în ședința de guvern de miercuri.
Sumele bugetate și cuprinse în stabilirea deficitului de 5% au fost subevaluate, conform analizei discutate miercuri și memorandumului prin care Ministerul Finanțelor solicită suplimentarea fondurilor pentru pensiile din septembrie.
Memorandumul precizează că sunt necesare încă 600 de milioane de lei, lunar, față de ceea ce s-a bugetat.
A fost rectificat și numărul beneficiarilor de majorări – de la puțin peste trei milioane, la 3,8 milioane din cei 4,609 milioane de pensionari.
Alte date din prima analiză a majorării pensiilor:
- pensia medie, de 2.250 lei, în luna iulie, va crește la 2.761 de lei, începând cu septembrie
- creşterea medie de pensie este de 622 de lei
- creştere procentuală medie de a pensiei medii este de 26,65%
- 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării
- 90.892 de pensionari ies din categoria beneficiarilor de pensie socială, întrucât au lucrat pe salariul
- minim, dar au o vechime de peste 25 de ani și, conform noi legi, se acordă bonusuri ce cresc în funcție de perioada ce depășește 25 de ani
- pensia socială (indemnizația pensiei minime) crește la 1.281 de lei
- impactul lunar este de 2,36 miliarde de lei
- impactul pentru acest an (patru luni de plată) este de 9,45 miliarde de lei
Subvenția lunară a pensiilor, în momentul de față – un mld. lei
În momentul de față, subvențiile lunare acordate de la bugetul de stat către cel al asigurărilor sociale, pentru plata pensiilor, sunt de un miliard de lei, conform declarațiilor făcute miercuri de ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, anunţă.
”În bugetul de pensii nu este nicio gaură, întâi de toate deficitul bugetar pe care noi îl avem se determină la nivelul bugetului general consolidat, iar din bugetul de stat sunt asigurate transferurile de echilibrare astfel încât să ave sursa de finanţare asigurată. Noi discutăm de deficitul bugetar la nivelul bugetulu in general consolidat şi acesta evoluează, după cum ştiţi”, a declarat, Marcel Boloş.
Întrebat ce sumă se transferă de la bugetul de stat către bugetul pentru pensiile publice, acesta a precizat că suma transferată este de ”aproximativ un miliard de lei lunar”.
****