Scăderea peste așteptări a productivității muncii în zona euro
Productivitatea muncii s-a îmbunătățit doar marginal în al doilea trimestru din 2024, sub așteptările Băncii Centrale Europene – o lovitură pentru eforturile de a aduce cât mai repede inflația la ținta de 2%.
Productivitatea muncii per angajat a scăzut în T2/2024 în zona euro cu 0,4%, potrivit noilor date publicate de BCE. Aceasta urmează unei scăderi de 0,5% în primele trei luni ale anului 2024 și este peste reducerea de doar 0,3% preconizată în proiecțiile din iunie ale BCE, informează Bloomberg.
Importanța triadei profituri – salarii – productivitate
Deși productivitatea muncii este esențială pentru creșterea economică, este de asemenea un element cheie urmărit de BCE pentru atingerea țintei de inflație. Creșterea economică se bazează pe o combinație între încetinirea creșterilor salariale și profituri mai mari ale companiilor, care să absoarbă o parte din creșterile salariale și o productivitate mai mare pentru a reduce costul pe unitatea de producție.
Oficiali ai BCE, inclusiv președintele Christine Lagarde, au subliniat importanța „legăturii dintre profituri, salarii și productivitate”. În cazul în care o îmbunătățire adecvată a raporturilor între aceste elemente nu se materializează, continuarea reducerilor de dobânzi devine foarte dificilă.
Oficialii BCE văd economia prin ochelari roz
Unii analiști spun că prognoza BCE conform căreia productivitatea muncii va crește cu aproximativ 1% în 2025 și în 2026 – mai rapid decât media de 0,6% pe care a înregistrat-o în cele două decenii de dinainte de pandemie – este mult prea optimistă, chiar și după o revizuire în scădere a prognozei efectuată în iunie.
Noile date se pot adăuga la acest scepticism tot mai mare și pot alimenta discuția despre oportunitatea reducerii în continuare a costurilor creditării.
„Odată cu scăderea în continuare a productivității, riscul ca inflația să rămână la un nivel ridicat pentru mai mult timp crește în mod evident”, a declarat Carsten Brzeski, șeful de cercetare macro la ING.
Pentru următoarea întâlnire de politică monetară din septembrie, „există o nouă problemă care fierbe sub capac pentru BCE , dar care sigur va ieși la suprafață: cum să susții o reducere a ratei dobânzii atunci când previziunile tale de inflație sunt din nou revizuite în sus”, a spus Brzeski.
Argumentul reducerii dobânzi ar trebui să fie starea economiei, nu inflația
În iunie, oficialii BCE au furnizat o reducere pe scară largă a costurilor de împrumut, modificând simultan în creștere prognozele inflației pentru 2024 și 2025, declanșând o dezbatere cu privire la justificarea relaxării politicii monetare.
„La modul general vorbind, cu aceste cifre de scădere a productivității, argumentul pentru o reducere a ratei dobânzii ar trebui să fie creșterea slabă a zonei euro, mai degrabă decât reducerea inflației”, a spus Brzeski.
Piet Haines Christiansen, economist la Danske Bank, a numit noile date privind productivitatea muncii ca fiind „îngrijorătoare”.
„Primul indicator cheie din triangulația BCE arată că creșterea productivității în al doilea trimestru este mai proastă decât a prognozat în iunie”, a spus el. „Dacă creșterea salariilor nu va încetini suficient, este posibil ca BCE să nu primească suficiente motive pentru a putea oferi încă o reducere a ratei dobânzii și, astfel, să fie nevoită să mențină actualele dobânzi la ședința din septembrie”.
Piețele se așteaptă la noi reduceri ale dobânzii
Piețele mizează pe deplin pe încă două reduceri de dobândă în acest an și o șansă de 80% pentru o a treia – în ciuda unei creșteri neașteptate a inflației din zona euro în iulie la 2,6%.
Salariile au continuat să crească accelerat de la începutul anului, angajații încercând să compenseze șocul inflaționist care le-a redus veniturile reale. BCE va publica datele privind salariale negociate, pentru al doilea trimestru, pe 22 august.
***