Cele mai preţioase zece tezaure descoperite vreodată
Vânătoarea de comori ascunse este veche de când lumea. Tezaurele sunt colecţii de obiecte preţioase-monede, bijuterii, de obicei din aur, argint sau pietre preţioase-care spun povestea unor vremuri apuse de secole, despre care uneori există puţine informaţii. Iată o listă a zece astfel de comori descoperite:
1. Tezaurul din Środa, Polonia
Tezaurul din Środa reprezintă una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice ale secolului XX. Comoara a fost găsită în 1985, în timpul unor lucrări de renovare. Cea mai mare parte a comorii este acum expusă la Muzeul Regional de acolo.
Comoara cuprindea o coroană de aur, aparţinând probabil lui Blanche de Valois (fiica cea mică a lui Charles de Valois şi soţia Împăratului Roman Carol al IV-lea), două pandantive din aur din secolul al XII-lea, două pandantive din aur din secolul al XIII-lea, o cataramă de aur medievală decorată cu pietre preţioase, trei inele, 39 de bănuţi de aur şi 2924 de monede de argint.
2. Tezaurul din Panaghiurişte, Bulgaria
Pe 8 decembrie 1949, trei fraţi – Pavel, Petko şi Michail Deikovi – lucrau împreună la fabrica de ţiglă din regiunea „Merul”, în apropiere de Panaghiurişte. În timp ce preparau un nou strat de argilă au dat peste nişte obiecte lucioase neobişnuite. Ceea ce au descoperit a fost o adevărată comoară, un tezaur tracic spectaculos şi excepţional realizat – unul dintre cele mai faimoase din lume. Acesta e compus dintr-o sticluţă flacon, o amforă şi şapte ritoni, ce împreună cântăresc 6.164 de kilograme de aur pur. Toate obiecte au decoraţiuni din belşug, cu scene din miturile tracice, obiceiurile şi viaţa oamenilor. Comoara este datată în secolele IV-III î.Hr.
[[nid:27537]]
3. Tezaurul din Preslav, Bulgaria
A fost descoperit în toamna lui 1978, într-o podgorie din Castana, la 3 kilometri nord-vest de Veliki Preslav. Săpăturile care au urmat au dezvăluit peste 170 de obiecte de aur, argint şi bronz, inclusiv 15 monede bizantine de argint, din vremea lui Constantin al VII-lea, Roman al II-lea, şi alte artefacte din secolele III şi VII. Tehnicile de realizare a bijuteriilor erau puse în slujba creării de podoabe, nasturi, aplici ş.a.:nu se limitează numai la turnarea în matriţe, sudarea de mici bile de aur sau filigran de aur, ci conţin şi inserţii de perle şi email multicolor.
4. Comoara lui Tutankamon, Egipt
O listă a celor mai importante comori din lume nu ar putea fi completă dacă nu ar cuprinde şi bogăţiile găsite în mormântului faraonului Tutankamon. A fost descoperită în 1922, de Howard Carter, sub colibele muncitorilor din perioada ramesidă, ceea ce explică parţial şi de ce a rămas neatinsă de prădători. Poate că cea mai impresionantă piesă din mormântul faraonului nu este masca, dar cu siguranţă este cea mai cunoscută. Sicriul de aur al regelui este realizat cu mare fineţe şi măiestrie, cu o atenţie specială dată detaliilor. Sicriul este realizat din aur masiv, are 188 cm lungime, 51 cm lăţime şi 51 cm înălţime. Faraonul este portretizat ca Osiris, ţinând în mâini heka(cârja) şi nekhakha(îmbălciu) – însemnele lui Osiris şi simbolurile autorităţii faraonice. Printre multe alte obiecte preţioase, comoara lui Tutankamon conţinea şi tronul faraonului.
5. Comoara din Pereşchepina, Bulgaria
O altă descoperire valoroasă din Bulgaria este tezaurul din Pereşchepina, o colecţie mare de obiecte bizantine, sasanide şi avare din perioada Volkerwanderung. Obiectele au fost descoperite în 1912, în satul Mala Pereşchepina (la 13 kilometir de Poltava), de căre un băiat care păştea oile, care s-a împiedicat la propriu de un vas de aur şi a căzut în mormântul lui Kuvrat, fondatorul Marii Bulgarii şi tatăl lui Asparuh, fondatorul primului imperiu bulgar. Acolo se aflat peste 800 de obiecte – printre care, 19 vase de argint şi16 de aur, o sabie de fier care se termină în formă de inel, bijuterii de aur şi alte astfel de obiecte.
6. Tezaurul din Tillia Tepe, Afganistan
Tillia Tepe este un sit arheologic din nordul Afganistanului, în apropiere de Sheberghan, cercetat în 1979 de o echipă sovieto-afgană de arheologi, condusă de Victor Sarianidi. Obiectele descoperite aici reprezintă o colecţie de aproximativ 20.000 de ornamente şi bijuterii de aur, găsite în şase morminte – a şase femei şi al unui bărbat – datând din secolul I î.Hr. Câteva mii de obiecte au reuşit să fie recuperate – fuseseră realizate din combinaţii de aur, turcoaz şi lapis-lazuli. Comoara mai cuprindea şi monede, coliere din pietre preţioase, centuri, medalioane şi coroane.
7. Tezaurul de la Sânnicolau Mare, România
Comoara din Sânnicolau Mare este o colecţie de 23 de vase de aur din secolul X. Tezaurul descoperit în Transilvania, în 1791, este considerat a fi unul dintre cele mai importante tezaure de la începutul Evului Mediu european. Se crede că ar fi aparţinut unor conducători avari şi pecenegi sau proto-bulgari – aşadar sunt acoperite mai multe secole, începând cu secolul IV.
8. Tezaurul de la Pietroasele, România
A fost descoperit în comuna Pietroasele din judeţul Buzău, în 1837 şi reprezintă o colecţie de obiecte în stil gotic, de la sfârşitul secolului IV. Tezaurul cuprinde 22 de obiecte de aur, fiind unul dintre cele mai faimoase exemple de artă policromă din perioada migraţiilor. Dintre cele 22 de piese, numai 12 au supravieţuit şi au fost conservate la Muzeul Naţional de Istorie a României, în Bucureşti. Cunoscut şi sub denumirea de „Cloşca cu puii de aur”, tezaurul arheologic cuprinde un platou de 7, 6 kg, o cană, o pateră cu decor în relief şi o statuetă în centru (un personaj feminin cu un pahar în mâini, aşezat pe un tron decorat cu viţă de vie), un colan cu o inscripţie în caractere runice şi un colan simplu şi şapte decorate cu pietre preţioase. Alte obiecte sunt patru fibule (broşe) care sunt considerate printre cele mai frumoase exemplare ale antichităţii târzii şi două vase poligonale cu torţile formate din două pantere sprijinite pe o placă decorată.
9. TezauruldinGourdon, Franţa
Comoara a fost descoperită în apropiere de Gourdon, Saône-et-Loire, în 1845 şi este compusă din obiecte de aur de la sfârşitul secolului V sau începutul secolului VI. Conţine un potir, un platou rectangular decorat cu pietre preţioase, precum şi din o sută de monede de aur din perioada domniilor împăraţilor bizantini, de la Leo I (457-474) la Justin I (518-527).
10. Comoara din Java, Indonesia
Aceasta a fost descoperită cel mai recent. Conţine aproape 14.000 de perle, 4.000 de rubine, 400 de safire roşu-închis şi peste 2.200 de granate. Au fost descoperite într-o navă eşuată în apropiere de coastele Indoneziei acum 1.000 de ani. Pe lângă bijuterii, au fost găsite şi mici sticluţe de parfum, borcane din lut, vaze cu gâtul subţire şi sticlărie viu colorată aparţinând dinastiei Fatimide care a condus Egiptul antic. Comoara mai conţine şi vase împodobite cu dragoni, papagali şi alte păsări, porţelanuri meticulos şlefuite, ceainice decorate cu flori de lotus ş.a.
Via Listverse