Hartă animată. Cum au evoluat limbile europene
Originea limbilor indo-europene reprezintă încă un subiect dezbătut intens în rândul oamenilor de ştiinţă, istoricilor şi lingviştilor din întreaga lume. În 2012, o echipă de biologi evoluţionişti de la Universitatea din Auckalnd, Noua Zeelandă, a publicat un studiu conform căruia toate limbile indo-europene moderne îşi au originea pe teritoriul actual al Turciei, datând cu circa 9.000 de ani in urmă, în limbile anatoliene.
Grupul de cercetatori din Noua Zeelanda, condus de Prof. Dr. Quentin Atkinson, a studiat epidemiologia virusurilor pentru a crea o familie a limbilor indo-europene vechi şi moderne, reuşind astfel să descopere unde şi când a aparut prima oară aceasta familie a limbilor.
Familia limbilor indo-europeană este una dintre cele mai mari, cu peste 400 de limbi vorbite în aproximativ 60 de ţări. Mult timp, teoreticienii au considerat că limbile indo-europene provin din stepele Rusiei, din nordul Marii Caspice, cu 5.000 de ani în urmă. Pe de altă parte, există adepţii teoriei conform cărei originea familei limbilor indo-europene ar sta în limbile anatoliene, în regiunea Anatolia, din Turcia, cu peste 3.000 de ani mai devreme.
Pentru a face lumină în această privinţă, Universitatea din Auckland a studiat evoluţia limbilor folosind analize filogenetice, analizând cât de mult din informaţia stocată în ADN-ul unui organism este împărţit între organisme. Mai departe, limbajul este trecut din generaţie în generatie, la fel ca ADN-ul. Astfel a ajuns echipa de cercetători din Auckland la concluzia că limbile indo-europene şi-ar avea originea în Anatolia, mai degrabă decât în stepele Rusiei.
Alex Kuzoian, colaborator al publicaţiei Business Insider, a realizat pe baza concluziilor trase de cercetătorii Universităţii din Auckalnd o animaţie care prezintă răspândirea limbilor indo-europene moderne, inclusiv pe teritorul ţării noastre.