Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei ordonă suspendarea rețelei sociale X. Reacțiile oficiale și controversele naționale
Platformei de socializare X, deținută de miliardarul Elon Musk, i-a fost impusă „suspendarea imediată” a activității sale în Brazilia de către judecătorul de la Curtea Supremă braziliană, Alexandre de Moraes, care a invocat refuzul companiei de a respecta o ordin judecătoresc de cenzurare a conținutului, relatează Bloomberg.
Astfel, Brazilia se alătură unui grup mai mare de țări cu regimuri autoritare care au interzis de mai mult timp activitatea platformei de social-media X pe teritoriul lor, printre care se numără China, Iran sau Coreea de Nord.
Oficial, decizia s-a datorat refuzului lui Elon Musk de a numi un nou reprezentant legal pentru rețeaua de socializare, după ce ultimului reprezentat legal al lui X îi fuseseră înghețate toate conturile bancare de către același judecător de Moraes.
Presiuni ale justiției braziliene pentru închiderea X
Interzicerea platformei X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, încheie o dispută de luni de zile între Elon Musk și judecătorul de la Curtea Supremă, Alexandre de Moraes, care conduce eforturile de combatere a ceea ce el numește știri false și discursuri instigatoare la ură și care în viziunea lui dăunează grav democrației din Brazilia.
X a contribuit la „un mediu de impunitate totală și ilegalitate în rețelele sociale braziliene, inclusiv în timpul campaniei pentru alegerile locale din 2024”, a scris Moraes în motivarea deciziei sa, spunând că compania nu a respectat în mod repetat și deliberat hotărârile instanțelor judecătorești
„Grupurile extremiste și milițiile digitale” au folosit platforma pentru „diseminarea masivă a discursurilor naziste, rasiste, fasciste, pline de ură și antidemocratice”, a scris el, adăugând că orice persoană care folosește VPN-ul pentru a accesa platforma socială este pasibilă de o amendă zilnică de 50.000 de reali (8.900 USD).
Musk: Regimului opresiv din Brazilia îi este frică de adevăr
La câteva minute după ce hotărârea judecătorească a fost publicată, Musk l-a atacat pe Moraes: „Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației și un pseudo-judecător neales din Brazilia o calcă în picioare în scopuri politice”, a scris el. „Regimului opresiv din Brazilia îi este atât de frică că oamenii vor afla adevărul, încât vor falimenta pe oricine încearcă să îl dezvăluie.”
CEO-ul X, Linda Yaccarino, a scris într-o postare că astăzi „este o zi tristă pentru utilizatorii X din întreaga lume, în special pentru cei din Brazilia, cărora li se interzice accesul la platforma noastră”.
„Mi-aș fi dorit să nu fie nevoie să se ajungă la asta – mi se rupe inima”, a scris ea. „Sper că într-o zi guvernul brazilian va respecta Constituția pe care poporul brazilian a ratificat-o. Dar până când nu vor fi schimbări în Brazilia, X va fi închis”.
Când i s-a cerut un comentariu, ea a îndrumat Bloomberg spre o postare de joi seară de pe pagina oficială Global Government Affairs, care afirmă că compania X „nu se va conforma în secret ordinelor ilegale” și că intenționează să „publice toate cererile ilegale făcute de judecătorul de Moraes și toate dosarele aferente din justiție în interesul transparenței”.
„Când am încercat să ne apărăm în instanță, judecătorul de Moraes l-a amenințat pe reprezentantul nostru legal brazilian cu închisoarea. Chiar și după ce și-a dat demisia, judecătorul i-a înghețat toate conturile bancare. Plângerile noastre făcute împotriva acțiunilor sale vădit ilegale au fost fie respinse, fie ignorate. Colegii judecătorului de Moraes de la Curtea Supremă fie că nu doresc, fie că nu pot să i se opună”.
Nu susținem deloc că în alte țări sunt aceleași legi privind libertatea de exprimare ca și Statele Unite. Problema fundamentală a disputei este că judecătorul de Moraes ne cere să încălcăm legile în vigoare în Brazilia. Pur și simplu nu vom face asta.
În zilele următoare, vom publica toate cererile ilegale ale judecătorului de Moraes și toate dosarele judecătorești aferente, în interesul transparenței.
Spre deosebire de alte rețele sociale și platforme tehnologice, nu ne vom conforma în secret ordinelor ilegale.
Pentru utilizatorii noștri din Brazilia și din întreaga lume, X își menține angajamentul de a apăra libertatea de exprimare”, este mesajul postat în numele companiei pe X.
Brazilia a fost istoric o piață cheie pentru multe dintre cele mai mari servicii de rețele sociale, inclusiv X. Se estimează că X are zeci de milioane de utilizatori activi în țară, conform estimărilor externe, iar Brazilia a fost mult timp unul dintre cele mai mari hub-uri ale lui X în afara SUA și Japoniei.
Brazilia nu este prima țară în care X a fost suspendat. Serviciul de mesagerie a fost de mult interzis în China, Iran și Coreea de Nord, printre altele. În 2022, a fost restricționat și în Rusia după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Dezinformare sau libertatea cuvântului
Guvernele din întreaga lume se confruntă cu presiunile exercitate de rețelele sociale asupra proceselor electorale și politicii lor. Dar Brazilia a întreprins unele dintre cele mai agresive măsuri pentru a condamna rețele sociale după alegerile prezidențiale din 2022.
În timpul campaniei, fostul președinte Jair Bolsonaro a accesat platformele online pentru a semăna neîncredere în ceea ce privește sistemul de vot electronic din Brazilia. Afirmațiile nedovedite de hacking și furt de voturi au alimentat furia susținătorilor lui Bolsonaro care s-au revoltat în Brasilia acuzându-l pe socialistul Lula că a furat alegerile.
În aprilie, Moraes l-a inclus pe Musk într-o anchetă amplă asupra așa-numitelor miliții digitale sau a grupărilor organizate acuzate că folosesc rețelele sociale pentru a răspândi informații false și instigatoare și a amendat X pentru nerespectarea ordinelor instanței de a cenzura conținutul.
Mișcarea a părut doar să intensifice confruntarea dintre prima instanță a Braziliei și cel mai bogat om din lume. În timp ce X a respectat inițial ordinele de a elimina conturile suspectate de fake-news, Musk l-a provocat pe Moraes, anunțând că va ridica restricțiile chiar dacă ar fi afectate rezultatele financiare ale companiei sale.
În august, X a declarat că va închide operațiunile din Brazilia, după ce Moraes l-a amenințat pe reprezentantul legal al companiei cu închisoarea pentru că nu a respectat ordinele instanței.
Platforma X luptă împotriva cenzurii
În tot acest timp, Musk a continuat să îl critice pe judecătorul Moraes, susținând că eforturile sale de a controla conținutul au echivalat cu o ilegalitate și cenzură.
El a răspuns la ordinul de a numi un reprezentant în Brazilia postând o imagine a unui bărbat chel în haine negre în spatele gratiilor – o imagine a lui Moraes aparent generată de IA. „Într-o zi, Alexandre, această poză cu tine în temniță va fi reală. Ține-mi minte cuvintele”, a scris Musk.
Musk, care se declară un apărător al libertății cuvântului, a concediat întreg departamentul de cenzură al rețelei sociale după ce a achiziționat Twitter în 2022.
Compania se bazează în prezent în mare parte pe utilizatorii X pentru a modera conținutul suspectat de dezinformare prin Community Notes, o funcție care permite atașarea de etichete la postări atunci când utilizatorii le consideră mincinoase.
Musk își folosește adesea platforma pentru a respinge critici și a-i ataca pe liderii mondiali, inclusiv Prima Doamnă a Braziliei, Rosangela da Silva, a cărei pagină X ar fi fost piratată anul trecut. Iar conflictul cu autoritățile i-au adus laude lui Musk în cercurile conservatoare din Brazilia, care acuză de multă vreme justiția că face jocul puterii.
În octombrie sunt alegeri locale în Brazilia
Dacă este menținută, interdicția judiciară riscă să priveze platforma X de una dintre cele mai mari piețe din afara SUA. Această decizie va lipsi mii de candidați ai opoziției de dreapta de popularul instrument de campanie înainte de alegerile locale care au loc în octombrie în peste 5.000 de municipalități braziliene.
Un sondaj din decembrie a constatat că 29% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Brazilia au X instalat. În primul trimestru al anului 2024, platforma avea aproximativ 20 de milioane de utilizatori activi în țară, potrivit Sensor Tower, în scădere cu aproximativ 15% față de anul anterior.
Și alte platforme de social media au mai fost interzise în Brazlia. Anul trecut, un judecător a ordonat ca Telegram să fie închis temporar după ce serviciul de mesagerie nu a reușit să partajeze datele utilizatorilor despre care autoritățile spun că ar fi fost legate de atacurile din școlile braziliene.
WhatsApp, un serviciu de mesagerie deținut de Meta Platforms Inc., a fost, de asemenea, interzis pentru scurt timp în 2016 pentru că nu a respectat ordinele instanței de a partaja datele utilizatorilor.
***