Care este originea numelui orașului Hunedoara?

Care este originea numelui orașului Hunedoara?

Istoricii nu au căzut de acord asupra originii numelui Hunedoara. Una dintre ipotezele susţinute de oamenii de știință este că toponimul provine dintr-un nume propriu maghiar, Hunyad. La începutul secolului al XX-lea, unii istorici arătau că numele Hunedoarei are origini românești, dar ar fi fost maghiarizat.

„Pe vremuri i se zicea Vajda-huniad, adică Inidoara voievozilor, pe când a trăiau corvinii, cari şi ei, fiind de la Inidoara erau numiţi Huniadyi, de unde azi se zice de români greşit, Iancu Huniadyi, în loc de Ion Corvin sau Iancu de la Inidoara. Mai încoace, localităţii i s-a zis Huniad-var, de unde au creat pe Hunedoara, neglijând autohtonul, care mai dăinueşte şi acum, Inidoara. Această părere este împărtăşită şi de domnii profesori Nicolae Iorga, Simion Mehedinţi şi mulţi alţi cunoscători ai tradiţiei româneşti. Deci Inidoara, nu Hunedoara”, arăta istoricul George Ghinea, în anii interbelici.

Ipoteze despre originile arhaice ale numelui

Alți cercetători au avansat ipoteza că numele are rădăcini latine.

„Hunedoara vine de la denumirea latină Ignis Ora, care ar însemna tărâmul sau ţinutul focului, fapt susţinut prin aceea că focul reprezintă elementul principal în producerea fierului. Din acest Ignis Ora a rezultat Inedoara, fapt care se justifică etimologic. Populaţia veche şi ţăranii din jur îi spun şi astăzi Inedoara sau Hinedoara. Forma de Uniedoara e o variantă produsă prin îndulcirea cuvintelor, fapt caracteristic locuitorilor din această zonă”, se arată în Istoricul oraşului, document redactat pe baza cercetărilor istoricilor, păstrat la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.

Arheologul Tiberiu Mariș arăta că numele orașului ar proveni de la cetatea dacică Singidava, menționată în hărțile antice și localizată în regiunea Transilvaniei. Omul de știință a cercetat așezarea istorică de pe Dealul Sânpetru, aflat deasupra Castelului Corvinilor și a susținut că aici se afla antica Singidava.

„Cum se va fi numit această cetate, nu se ştie, dar nu lipsit de interes este faptul că în pădurenime, adică la locuitorii Munţilor Poiana Ruscăi, Hunedoara este şi astăzi numită „Inidoara“, ceea ce, fără eforturi deosebite în planul evoluţiei fonetice, poate fi numele vechii cetăţi Singidava, care poate că se va fi pronunţat Singhidava, apoi Inghidava, de unde Inidava şi, în sfîrşit, Inidoara cum se şi pronunţă la ora actuală. Poate că sistematice şi ştiinţifice săpături pe dealul Sânpetrului vor elucida pe deplin această ipoteză a localizării Singidavei”, informa arheologul Tiberiu Mariș (1948 – 2018), fost director al muzeului Castelului Corvinilor .

O serie de ipoteze privind originea numelui Hunedoara erau mai puţin acceptate. Printre ele se număra faptul că numele Hunedoara provine de la cuvântul „Hun”, deci de la populaţia migratoare a hunilor.

„Ocupându-se de originea toponimului Hunedoara, N. Drăganu susține că Hunod sau Hunyad este cu siguranță derivat cu sufixul toponimic ungar dintr-un radical hun care ar putea fi nume de persoană sau apelativ”, arătau Mircea Valea, Mircea Homorodean și Anghel Nistor, autorii „Dicționarului de toponimie hunedoreană”.

Hunii, ca popor de stepă, n-au locuit în această zonă, evitând pădurile şi locurile înalte, informau unii istorici

Alți cercetători au lansat ipoteze că numele „Huned” ar fi un cuvânt provenit de la populaţia migratoare a avarilor, dar nici acest fapt nu a fost dovedit, avarii şi hunii alegând tot pusta panonică, arătau istoricii

Unii cercetători au arătat că numele oraşului ar proveni de la cuvântul „huna” sau „hunya”, care ar însemna gutui, iar prin adăugarea cuvântului „ady”, ar însemna locul unde cresc mulţi gutui.

„Iorgu Iordan arată că apelativul există sub forma hunie în graiurile muntenești și unie în graiul românilor de pe valea Timocului, ambele cu sensul de pâlnie, iar George Barițiu îl semnala în secolul al XIX-lea sub forma hune – pâlnie în Moldova. În zona Râmnicului Vâlcea, hunie înseamnă drum îngust între două maluri înalte, redând un teren alungit în formă de V, în plan vertical, asemănător pâlniei”,a rătau autorii Dicționarului de toponimie hunedoreană.

Aflat pe malul Dunării în județul Dolj, satul Hunia poartă un nume asemănător Hunedoarei. 

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine…

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *