Amplă remaniere a guvernului de la Kiev

Amplă remaniere a guvernului de la Kiev

Analişti politici citați de Reuters afirmă că remanierea guvernului de la Kiev a fost planificată de ceva timp, dar a fost amânată până în prezent pentru că președintele Volodimir Zelenski s-a concentrat în vară pe discuţii cu partenerii occidentali pentru a obţine ajutor militar şi financiar.

„Aceasta este o remaniere planificată. Jumătate din guvern va fi reînnoit- acesta este stilul lui Zelenski. El crede că un nou ministru aduce energie nouă, abordări noi, lucrează mai activ. Se așteaptă exact la acest efect”, afirmă Volodimir Fesenko, un analist politic din Kiev.

Însuși Volodimir Zelenski a spus marți că Ucraina are „nevoie de o nouă energie”, explicând decizia de a remania guvernul.

Patru demisii aprobate de Parlament

(Citește și: ”Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a demisionat”)

Marți și miercuri, șase membri ai Guvernului de la Kiev și-au prezentat demisiile, iar parlamentul a acceptat miercuri demisiile a patru:

  • viceprim-ministru responsabil cu integrarea europeană, Olga Stefanișâna,
  • ministrul industriilor strategice, Oleksandr Kamişin
  • ministrului Justiției, Denis Maliuska
  • ministrului Ecologiei, Ruslan Strileț

Demisia lui Dmitro Kuleba (înaintată miercuri) va fi discutată, cel mai probabil, joi.

Demisia ministrului Reintegrării Irina Vereșciuk nu a întrunit numărul de voturi necesare.

Demisiile membrilor cabinetului de la Kiev trebuie aprobate de Parlament, cu majoritatea absolută (226 de voturi).

În acest moment, 10 dintre cele 21 de portofolii ministeriale sunt vacante.

Explicația lui Volodimir Zelenski

Într-o conferință de presă, președintele Volodimir Zelenski a spus, marți, că Ucraina are „nevoie de o nouă energie”.

Explicând decizia de a remania guvernul, Zelenski a precizat: ”Astăzi avem nevoie de energie nouă, iar acești pași sunt legați doar de consolidarea statului nostru în direcții diferite. Unii dintre ei sunt miniştri de cinci ani şi avem nevoie de o nouă energie”.

Analişti citați de Reuters au spus că lista din care președintele Zelenski poate alege oameni pentru funcții cheie este limitată şi se aşteaptă ca unii miniştri care sunt demiși să fie renumiţi în noi roluri.

De altfel, ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamișin, care a supravegheat o creștere a producției interne de arme a Ucrainei, a declarat marți că va rămâne în sectorul apărării, dar într-un alt rol.

Analistul politic Volodimir Fesenko spune că nu se aștepta la o schimbare majoră de politică externă după ce demisia lui Kuleba va fi acceptată. Cel mai probabil înlocuitor al lui Kuleba este prim-adjunctul său, Andrii Sîbiga.

La sfârșitul acestei luni, Zelenski va călători în Statele Unite, unde speră să prezinte un „plan al victoriei” președintelui american Joe Biden.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *