Raportul privind locurile de muncă crește preocupările legate de economia SUA

Raportul privind locurile de muncă crește preocupările legate de economia SUA

Creșterea locurilor de muncă în SUA a fost mai slabă în august decât se aștepta, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii începe să se împiedice de ponderea ratelor mai mari ale dobânzilor.

Angajatorii americani au adăugat 142.000 de locuri de muncă în august, mai puțin decât estimarea de aproximativ 160.000, arată raportul Departamentul Muncii citat de BBC. De asemenea, raportul spune că creșterea locurilor de muncă din ultimele două luni a fost mai mică decât se estima inițial. În aceste condiții, rata șomajului a scăzut marginal, la 4,2%în august, de la 4,3% în iulie.

Raportul este unul dintre cele mai importante instrumente de măsurare a economiei SUA și vine într-un moment critic, deoarece alegătorii cântăresc candidații prezidențiali pentru alegerile din noiembrie, iar banca centrală a SUA dezbate prima reducere a ratelor dobânzilor din ultimii patru ani.

”Cifrele nu rezolvă în totalitate dezbaterea despre recesiune”

Analiştii au spus că ultimele cifre menţin FED pe drumul spre o reducere a dobânzii la întâlnirea sa de luna aceasta, dar nu contribuie cu nimic pentru a rezolva întrebările despre direcţia economiei SUA.

„Rareori au existat astfel de cifre – din păcate, raportul de locuri de muncă de astăzi nu rezolvă în totalitate dezbaterea despre recesiune”, a declarat Seema Shah, strateg șef la Principal Asset Management.

Creșterea prețurilor în 2022 a determinat FED să ridice rata cheie de împrumut la 5,3%, un maxim din ultimii 20 de ani.

Confruntată cu costuri mai mari de împrumut pentru locuințe, mașini și alte datorii, economia a încetinit, ajutând la atenuarea presiunilor care alimentau inflația, dar crescând agitația pieței.

Pe măsură ce inflația s-a diminuat, scăzând la 2,9% în iulie, FED este acum sub presiune să reducă ratele și să prevină o nouă încetinire economică.

Construcțiile și Sănătatea au angajat cel mai mult, Producția și Comerțul pe minus

Creșterea locurilor de muncă din august, deși sub estimări, a fost mai mare decât în ​​iulie, când o încetinire a provocat câteva zile de turbulențe bursiere.

Firmele de construcții și din domeniul Sănătății au condus angajările luna trecută, în timp ce producătorii și comercianții cu amănuntul au scăzut numărul de posturi.

Seema Shah a spus că datele din raportul de vineri sunt mixte, dar conțin suficiente semne îngrijorătoare că FED ar trebui să opereze o reducere consistentă.

Problemele economice, un punct cheie al dezbaterilor electorale americane

Preocupările legate de economie sunt o problemă cheie în alegerile din SUA. Sondajele sugerează că majoritatea americanilor cred deja că SUA se confruntă cu o recesiune, în ciuda creșterii solide de 2,5% anul trecut.

Donald Trump a susținut că economia se îndreaptă către un „crash”, iar campania sa a profitat rapid de ultimele cifre pentru a o ataca pe Kamala Harris, emițând un comunicat de presă intitulat „luminile de avertizare clipesc în timp ce economia Kamalei continuă să slăbească”.

Democrații și-au apărat guvernarea, argumentând că SUA au rezistat pandemiei și inflației mai bine decât multe alte țări. Ei spun că încetinirea este un semn al unei economii care revine la un ritm de creștere mai sustenabil după boom-ul post-pandemic.

„Deși angajările au încetinit, piața muncii din SUA continuă să genereze câștiguri solide de locuri de muncă și o creștere a salariilor care învinge constant inflația”, a transmis Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *