Guvernul Barnier, susținut de dreapta radicală, contestat de stînga

Guvernul Barnier, susținut de dreapta radicală, contestat de stînga

Într-un interviu acordat duminică cotidianului francez La Tribune, Marine Le Pen, şefa de facto a dreptei radicale franceze, a indicat că va colabora cu noul prim-ministru al ţării, Michel Barnier, relatează Politico.

În vreme ce radicalii de dreapta sprijină un guvern Brnier, stânga franceză a organizat în weekend proteste în toată țara față de nominalizarea președintelui Macron, pe care îl acuză că vrea să ”confiște puterea”, scrie Le Monde.

Le Pen: Nu provocăm obstrucții

„Nu dorim să provocăm obstrucţii”, a declarat Le Pen despre alegerea făcută de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a-i succeda în funcţie fostului premier, Gabriel Attal, în urma alegerilor din această vară.

Sprijinul implicit al liderului de extremă dreapta – sau cel puţin faptul că nu-l respinge – contează, din cauza aritmeticii electorale din noul parlament francez, care este împărţit în mare parte între stânga, dreapta şi centru.

Premierul ales de Macron trebuie să fie capabil să supravieţuiască unui vot de încredere, bazându-se pe voturi din afara arcului guvernamental, care nu are majoritate parlamentară.

Stânga acuză fraudarea alegerilor

Grupul de stânga, Noul Front Popular, a respins deja numirea lui Barnier, cel mai mare partid din alianţă, LFI, mişcare de extremă stânga a lui Jean-Luc Mélenchon, lansând acuzaţia că „alegerile au fost furate”.

În acest context, NFP a organizat proteste în Paris, Nantes, Nisa, Marsilia și Strasbourg la care au participat mii de oameni.

Sâmbătă, mulți manifestanți și-au îndreptat furia către Macron, iar unii l-au chemat să-și dea demisia. „A cincea republică se prăbușește”. Exprimarea votului cuiva va fi inutil atâta timp cât Macron este la putere”, spune stânga.

ean-Luc Mélenchon, al cărui partid France Unbowed (LFI) și aliați aparțin blocului de stânga, a acuzat că alegerile au fost „furate francezilor” și a cerut acestora să iasă în stradă.

Sâmbătă, el i-a îndemnat pe suporteri să se pregătească pentru luptă. „Nu va fi nicio pauză”, a jurat el. „Democrația nu este doar arta de a accepta că ai câștigat, este și umilința de a accepta că ai pierdut”, a spus Meélenchon dintr-un camion, la protestul organizat la Paris.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *