va colabora cu România și Bulgaria pentru limitarea prețurilor

va colabora cu România și Bulgaria pentru limitarea prețurilor

Ministrul grec al Energiei a declarat luni că piața unică a energiei electrice a Uniunii Europene nu funcționează pentru țările din sud-estul Europei și că va colabora cu România și Grecia pentru a găsi o soluție permanentă pentru a avea prețuri rezonabile în regiune.

Grecia a produs aproape jumătate din energia electrică consumată în centrale fotovoltaice și eoliene la prețuri mici, dar, ca și celelalte țări din sudul Europei a cunoscut o creștere ciclică a prețurilor în lunile de vară, când cererea este foarte mere iar livrările de energie din alte state membre cu care Grecia este interconectată sunt mici.

 „Conexiunile de interconectare nu sunt suficiente pentru a transporta elctricitatea de pe piața central-europeană către cea de sud-est. Acest lucru duce la prețuri extreme în unele zile, ceva ce nu poate fi acceptat”, a declarat luni ministrul Energiei, Theodore Skylakakis, la un post de radio grec.

Piața unică a energiei nu funcționează în sud-estul Europei

El a spus că modelul actual pentru o piață unificată a energiei electrice din UE nu funcționează. Prim-ministrul grec va trimite o scrisoare Comisiei Europene în această săptămână în care va expune problema cu care se confruntă țările din regiune.

Ministerul grec al Energiei a comunicat că miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria și România vor crea o inițiativă comună pentru a crea „un mecanism de intervenție permanent ori de câte ori se înregistrează prețuri extreme, din cauza izolării sud-estului Europei de restul Europei pe piata energiei”.

Guvernul conservator a extins luna trecută o taxă excepțională pentru companiile energetice pentru a finanța subvențiile pentru energie pentru consumatorii care se confruntă cu creșterea costului energiei.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat duminică că guvernul său va continua să facă acest lucru atâta timp cât autoritățile europene nu reușesc să rezolve funcționarea pieței unice.

România, are cea mai scumpă energie electrică din UE

Și România se confruntă cu aceeași problemă, prețul energiei electrice atingând noi maxime istorice în acest an.

Energia electrică cu livrare marți, 3 septembrie,  în intervalele orare 20 și 21 ale zilei, deci atunci când nu există energie din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat azi în piața pentru ziua următoare (PZU), la prețuri de peste 1.000 de euroâ/MWh, respectiv 5.084 și 5.001 lei/MWh.

Pe piața spot din România prețul energiei livrate în 3 septembrie înintervalul orar 20 – 21 când se înregistrează vârful de consum a urcat în piața pentru ziua următoare (PZU) la peste 1000 euro/MWh (5.084 – 5.001 lei?MWh).

Acesta este un record istoric înregistrat pe PZU, depășind atât nivelurile din luna iulie, cât și pe cele de la finalul lui august 2022, atunci când România era în criză energetică oficial. În acest an, cel mai mare preț orar a fost înregistrat în data de 18 iulie, tot în intervalul orar 20 și 21 ale zilei – a fost o perioadă cu temperaturi foarte mari, și s-a ajuns la 4.551 de lei/MWh.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *