Avans de 5,6% a investițiilor nete în economie în S1. Crește ponderea comerțului și serviciilor, în detrimentul construcțiilor și industriei
Investițiile nete în economia națională s-au ridicat la 80,3 miliarde de lei în primul semestru al anului, în creștere cu 5,6% ca volum față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Ca volum, lucrările de construcții noi au consemnat o scădere de 2,5% față de primul semestru din 2023, valoarea acestora fiind de 47,5 miliarde de lei. Utilajele, inclusiv mijloacele de transport au înregistrat o creștere de 5,5%, motorul investițiilor fiind alte cheltuieli, cu un avans de 71,4%, până la 9,8 miliarde de lei.
Alte cheltuieli de investiții se referă la: cheltuieli pentru lucrări geologice și de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producție și reproducție, plantații de viță de vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziționarea obiectelor de inventar gospodăresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare și proiectare legate de obiectivele de investiții și pentru serviciile aferente transferului de proprietate.
Notă: Indicii de volum se determină prin deflatarea datelor cu un indice calculat pe baza: a) indicelui de cost în construcții pentru lucrările de construcții noi; b) indicilor prețurilor de producție din industrie pentru utilajele noi achiziționate din țară, pentru mobilier și alte obiecte de inventar; c) indicilor de preț pe piața țărănească pentru animalele cumpărate de populație, d) indicilor de preț pentru plantații de viță de vie și pomi.
Analizând structura investițiilor nete în economia națională din primul semestru se observă o scădere a ponderii investițiilor în construcții și industrie, compensată de un avans al ponderii investițiilor în comerț și servicii.
Notă: Alte ramuri se referă la administrație publică și apărare, învățământ, sănătate și asistență socială, activități de spectacole, culturale și recreative.
Formarea brută de capital fix (investițiile) a avut o contribuție semnificativă la avansul PIB din primul trimestru, de 1,4 puncte procentuale, în contextul în care aportul consumului a fost practic anulat de impactul negativ al exportului net. Importurile au fost cu mult mai mari decât exporturile, ceea ce înseamnă că excesul de cerere din România a produs practic creștere economică în statele de unde au fost importate mărfurile.
Cheltuielile de capital ale statului, respectiv investițiile finanțate exclusiv de la bugetul de stat, au contribuit semnificativ la dinamica pozitivă a investițiilor din primul semestru. În primele șase luni ale anului, acestea s-au ridicat la 26,8 miliarde de lei, dublu față de nivelul din S1 2023. Investițiile finanțate din fonduri europene au fost însă semnificativ sub țintele guvernamentale și mai mici decât cele de anul trecut.
***